Medvjed izvukao ženu iz šatora i usmrtio je u Montani

Svijet 09. jul. 202108:35
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Medvjed grizli usred noći je jednu ženu izvukao iz šatora u selu u Montani, u SAD, i ubio je prije no što su kamperi koji su bili na tom mjestu stigli pokušati da je spase, objavile su vlasti.

Leah Davis Lokan (65), medicinska sestra iz Kalifornije, iskusna biciklistkinja, bila je sa sestrom i jednim prijateljem na dugom turističkom putovanju biciklima.

Zaustavili su se kod jednog sela da bi prenoćili u prirodi, ali se ubrzo pojavio medvjed i tumarao oko njihovih šatora. Vjerujući u snagu spreja od kojeg bježe životinje, oni su ipak odlučili da ostanu da spavaju na tom mjestu, ali medvjed se vratio i ubio ženu.

Kamere za nadzor su snimile medvjeda od oko 180 kilograma koji je po selu noću tragao za hranom i upao u jedan kokošinjac gdje je pojeo nekoliko kokoški.

Lokalne vlasti i uz pomoć helikoptera tragaju za medvjedom da bi ga ubile, a nadaju se da će se uhvatiti u neku od zamki postavljenih u blizini.

Medvjedi grizli su posljednjih godina sve veća napast na Sjevernim Stjenovitim planinama jer su zakonom zaštićeni, množe se i šire na nova područja gdje dolazi sve više ljudi željnih avanture.

Računa se da u tom kraju i dalje ka sjeveru, do granice Kanade, živi oko 1.000 grizlija što je njihova najveća koncentracija u SAD.

Ima smrtonosnih napada na ljude, ali su veoma rijetki: za posljednjih 20 godina bila su samo tri, uključujući i najnoviji, ovonedjeljni, kaže američka Služba za zaštitu prirode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar