Mladić u Novom Zelandu preminuo nakon vakcinacije Pfizerom

Svijet 20. dec 202108:051 komentar
Izvor: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Vlasti Novog Zelanda saopštile su danas da je smrt dvadesetšestogodišnjeg mladića povezana sa prijemom prve doze vakcine kompanije Pfizer protiv Covida 19 pošto je on patio od rijetkog stanja upale srčanog mišića.

Ovo je drugi smrtni slučaj na Novom Zelandu koji je povezan sa poznatom ali rijetkom nuspojavom vakcine nakon što su vlasti u augustu saopštile da je jedna žena preminula nakon vakcinacije.

“Uz do sada dostupne informacije, odbor smatra da je miokard usljedio, najvjerovatnije nakon vakcinacije”, navodi se u saopštenju Nezavisnog odbora za nadzor bezbjednosti.

Mladić, koji je preminuo dvije sedmice nakon prve doze, nije tražio medicinski savjet ili liječenje za simptome. Miokard je upala srčanog mišića koji može da ograniči sposobnost organa da pumpa krv i može da unese promjene u ritam rada srca.

U saopštenju odbora se ističe da su, takođe, još dvije osobe, uključujući trinaestogodišnje dijete, preminule od mogućeg miokarda nakon vakcinacija.

Potrebno je još informacija prije nego što se poveže smrt djeteta sa imunizacijom dok se za šezdesetogodišnjaka smatra da je malo vjerovatno da je njegova smrt povezana sa vakcinacijom.

U saopštenju se dodaje da, uprkos rijetkim nuspojavama, korist vakcinacije umnogome nadmašuje rizike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar