Mnoge zemlje već privele kraju proces evakuacije svojih trupa iz Afganistana

Svijet 27. avg. 202113:29
Podijeli:
Izvor: Wakil Kohsar / AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da su SAD na putu da do 31. augusta završe svoje hitno povlačenje iz Afganistana a mnoge partnerske zemlje su to ili već učinile ili su veoma blizu tome da to završe, piše CNN.

Ministar odbrane Australije Peter Dutton potvrdio je da je Australija prekinula evakuacione letove iz Kabula nakon napada u četvrtak. Australijske snage evakuirale su više od 4.000 ljudi iz Kabula.

“Zadovoljan sam što smo uspjeli izvući naše ljude nedugo prije ovog napada”, rekao je Dutton za Sky News.

Posljednji evakuacijski let Novog Zelanda je sletio u četvrtak navečer u Ujedinjene Arapske Emirate prije napada na aerodrom u Kabulu.

“Operativni razlozi sada su naložili neophodnost okončanja daljnjih letova za Kabul”, rekla je premijerka Jacinda Ardern u saopćenju za javnost u petak.

Najmanje 276 državljana i stanovnika Novog Zelanda evakuirano je, dodala je vlada.

Njemačke trupe su se “sigurno vratile iz Kabula,” napisala je ministrica odbrane te zemlje Annegret Kramp-Karrenbauer na Twitteru u petak. Njemačke oružane snage koristile su Taškent u Uzbekistanu kao mjesto za evakuaciju iz Afganistana.

Španija je također dovela svoju misiju evakuacije kraju, po izjavama predsjednika te zemlje. Na dva vojna aviona je evakuisano posljednjih 81 Španaca koji su ostali u Afganistanu, zajedno sa četiri portugalska vojnika i 85 Afganistanaca koji su surađivali sa zemljama NATO-a, te njihove porodice.

Što se tiče Velike Britanije, napadi u četvrtak “nisu ubrzali” proces ali se očekuje da će se završiti u slijedećih nekoliko sati, rekao je ministar odbrane Ben Wallace.

Francuska će svoju misiju evakuacije provesti “do kraja i nastavit će s humanitarnim naporima i naporima za zaštitu ugroženih Afganistanaca”, unatoč smrtonosnom napadu na međunarodni aerodrom u Kabulu u četvrtak, navodi se u saopćenju Elizejske palače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar