N1 na Eviji: Požari na mjestima na kojima su jučer ugašeni, gori i na Peloponezu

Svijet 10. avg. 202119:54 > 21:22
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Stelios Misinas

Na Peloponezu je buknuo novi požar, koji prijeti da postane veći od onog na Eviji, težište se prebaciju tamo, javlja reporter televizije N1 sa mjesta događaja.

Govoreći o situaciji na Eviji, kaže da je situacija bila bolja tokom dana kada se činilo da je požar u srcu Evije stavljen pod kontrolu, a onda su buknuli novi požari.

“Helikopteri pokušavaju da ograniče nove požare pred noć tako što polivaju vodom površine koje još nisu izgorjele. Oko 1 popodne situacija je bila dramatična, borova šuma je buktala, grčke službe su se zbunile, nisu znale kako da reaguju, civili su pomagali u gašenju požara, tada su stigli slovački vatrogasci, napravili liniju zaštite od požara, spriječili da se vatra proširi južno. Prema informacijama koje imamo, u toku popodneva i večeri vatra je počela da bukti na mjestu gdje je juče ugašena”, rekao je reporter N1.

On dodaje da su se grčki vatrogasci žalili na nedostatak opreme, jer je traženo 17,5 miliona eura, a dobili su samo milion eura.

“Stanovništvo Evije je bijesno na Vladu i premijera, koji sada nudi pomoć od 500 miliona eura”, kaže naš reporter.

Navodi i da je imao priliku da razgovara sa vatrogascima iz Srbije, kojih ima 37.

“Oni su trenutno raspoređeni 5 kilometara ka mjestu Pefki, trenutno su u šumi, na požarnom putu. Uspjeli su da odbrane prugu koja je važna za snabdijevanje istočnog dijela ostrva. Grčki novinari rekli su da su srpski vatrogasci ostavili dobar utisak. Prema informacijama koje imam, poletio je helikopter MUP-a Srbije koji je stigao u pomoć, aktivnost helikoptera pred noć je najaktivnija“, kazao je reporter N1 koji se nalazi na grčkom ostrvu Evija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar