N1 na Eviji: Vatrogasci zagašavaju preostale požare, Grci zahvalni na pomoći

Svijet 11. avg. 202119:10 > 19:54
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Nicolas Economou

Reporter N1 kaže da je trenutna situacija na grčkom ostrvu Evija, koje je najugroženije požarima koji haraju tom mediteranskom zemljom, mnogo bolja nego juče, svi požari su pod kontrolom, otvorenih plamenova nema, a vatrogasci rade na zagašavanju požara jer ispod borova koji su izgorjeli još tinjaju zemlja i panjevi. Dodaje da se na mjestu u kopnenom dijelu sjevernog dijela Evije, gdje je čitavog dana sve bilo pod kontrolom, odjednom tokom popodneva pojavio plamen ispod jednog panja.

“Srpski vatrogasci su spustili crijevo nekih kilometar dole u usjek na čijem dnu se nalazi isušeno korito reke i pruga. Uspjeli su u tome da odbrane prugu, upravo im je stigla cisterna iz obližnjeg mjesta i dopunjavaju rezerve vode“, javlja reporter N1 sa mjesta događaja.

On dodaje da je danas temperatura bila nešto niža, te se podigao smog i omogućio helikopterima i avionima da lete i gase požar.

Navodi i da su smjene vatrogasaca Srbije, koji pomažu u ovom predijelu kolegama iz Slovačke i Poljske, na 12 sati, kao i da se prvi put od kako su požari izbili na Eviji može sa sigurnošću rijeći da nisu ugrožena naseljena mjesta.

„Ali kada se radi o imovini u središnjem dijelu Evije značajan dio je uništen, mnoge životinje su stradale. Ovdje ljudi žive od poljoprivrede, pčelarstva, šteta je velika, izgorjele su štale, maslinjaci su oštećeni i neće biti roda“, navodi reporter N1 i dodaje da grčka vlada, shvativši svoje propuste, sada obećava pomoć od 500 miliona eura za postradala područja. Najveći dio tog novca bi trebalo da dođe na Eviju, gdje je nekoliko desetina hiljada hektara borove šume izgorjelo.

Sateliti EU objavili su strahovite snimke izgorjele šume, na kojima se može vidjeti da ostrvo Evija u gornjem, sjevernom dijelu nije zeleno, već crno.

Reporter N1 kaže da se trenutno ne osjeća dim, već nešto kao smog zimi u Beogradu.

„Grčke televizije i stanovnici su oduševljeni zbog pomoći koju su dobile i od poljskih i slovačkih vatrogasaca, a posebno su oduševljeni uvježbanošću vatrogasaca iz Srbije koji su sinoć učestvovali u sprečavanju da požar zahvati selo Avgari. S druge strane, strahovito su nezadovoljni odgovorom grčke vlade i trapavim ponašanjem grčkih spasilačkih službi“, ukazuje reporter N1 sa Evije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar