N1 u Washingtonu: Sve spremno za inauguraciju; najviše žena u kabinetu Bidena

Svijet 19. jan 202117:01
Izvor: N1

U Washingtonu se nalazi reporter N1 Hrvoje Krešić koji prati dešavanja pred, kao i samu inauguraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena.

Dvadeset i četiri je sata do inauguracije predsjednika Bidena, a kako javlja Krešić, trenutno je ispred i oko National Malla veliki broj pripadnika vojske, nacionalne garde, policije, policijskih vozila a za sutra je predviđeno da će biti više od 25.000 pripadnika vojske koji će osiguravati inauguraciju.

Reporter N1 javlja i da je sve sprmeno za sutrašnji događaj, a da se danas najviše priča o tome da će Donald Trump objaviti oko stotinjak pomilovanja, i očekuje se da će nastojati zasjeniti sutrašnji događaj. U poslijepodnevnim satima se očekuje da potpredsjednica SAD Kamala Harris i Joe Biden da iskažu žalost za sve žrtve Covida. Planirana je i sveta misa i onda sutra slijedi inauguracija.

Predsjednik Biden i lider Republikanaca u Senatu bi sutra trebali prisustvovati misi u Washingotnu, a o tome šta je ono što se očekuje od te dvojice, ali i od republikanaca i demokrata u Bidenovom mandatu, Krešić kaže da se očekuje da nađu zajednički jezik oko načina na koji će funkcionirati Senat. Demokrati će imati jedan glas viška, bit će moguće da zahvaljujući Harris imaju većinu u Senatu, što će olakšati život Joeu Bidenu povodom mnogih odluka. Imaju sve tri razine vlasti u svojim rukama. Očekuje se nikad raznolikiji kabinet od Bidena: bit će najviše žena dosada, kao i predstavnika svih manjina u njima. Također će biti i prvi crni ministar, pa gay ministar, što će naravno morati proći na Senatu.

Komentari

Vaš komentar