Na Eviji izgorjela maslina stara 2.500 godina

Svijet 13. avg. 202108:32
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mićael Varaklas

Drevno drvo masline, za koje lokalci kažu da je staro 2.500 godina, izgorjelo je u požarima na drugom po veličini grčkom ostrvu Evija, zajedno sa još milion drugih stabala, prenosi grčki list Ekatimerini.

Lokalno stanovništvo se nada da korijen masline na sjeveru ostrva nije uništen, te će uspjeti da se regeneriše i ponovo izlista, dodaje list.

Lokalni stanovnik Apostolis Panajotu objavio je slike drveta na Twitteru, pokazujući kako izgleda prije i posle požara. Drvo koje je bilo plodno i koje je moglo da proizvede još maslina, bilo je toliko veliko da je 10 ljudi moglo da stane duž prečnika stabla, prenosi greekreporter.com.

Prema grčkim medijima, koji se pozivaju na lokalce, radi se o maslini koju je spomenuo još drevni antički geograf, filozof i istoričar Strabon.

Razmjere uništenja koje su za sobom ostavili požari na Eviji su ogromne, prema Nacionalnoj opservatoriji Atine.

Kako je navedeno iz te službe, od početka požara prošlog četvrtka spaljena je teritorija veličine 51.000 hektara.

Profesor geologije sa atinskog univerziteta Eftimios Lekas objavio je zabrinjavajući članak u kojem je naveo da Evija rapidno klizi ka pustinji, prenosi greekreporter.com.

Lekas tvrdi da će se geomorfologija oblasti na Peloponezu i na Eviji koje su trenutno pod vatrenom stihijom drastično promijeniti, ali, međutim, vjeruje da spaljene oblasti na Atici neće biti pogođene toliko i mogle bi da pretrpe manje promjene u odnosu na period od prije požara.

„Rizik od odrona na sjeveru Evije je drastično povećan i očekuju se znatne posljedice. Isto se odnosi i na Peloponez, u manjoj ali ipak primetnoj mjeri“, napisao je Lekas.

Upozorio je i da Eviji prijete poplave, pošto je ogromno područje borovih šuma potpuno uništeno. On je dodao da se procjenjuje da 40 hektara nikada neće biti vraćeno u pređašnje stanje. To će se desiti zbog intenziteta požara, nepristupačnog terena i rapidne erozije koja se dešava i nastaviće da se dešava na sjeveru tog ostrva, navodi on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar