Najmanje 6.000 migranata iz Hondurasa krenulo ka SAD-u

Svijet 16. jan 202122:34
Podijeli:
Izvor: Johan ORDONEZ / AFP

Najmanje 6.000 migranata iz Hondurasa napredovalo je u subotu putevima Gvatemale pošto su probili policijski kordon na granici i nastavili put Meksika u nadi da će ući u Sjedinjene Američke Države.

Karavana koja se kreće pješice iz Hondurasa uspjela je u petak navečer ući na graničnom mjestu El Florido, 220 km istočno od glavnog grada Gvatemale. Policajci nisu imali vatreno oružje da se izbjegnu sukobi jer su u skupinama brojne obitelji s malodobnom djecom, objasnila je policija.

Većina karavane krenula je u petak u zoru po lokalnom vremenu iz mjesta San Pedro Sula, 180 km sjeverno od Tegucigalpe.

Skupina od oko 6000 ljudi, prema podacima gvatemalskog Instituta za migracije se zatim uputila prema El Floridu.

Za prelazak granice, vlasti Gvatemale traže od migranata da predoče uredne dokumente i PCR negativan test na koronavirus. Iako mnogi ne ispunjavaju te uvjete, migranti su uspjeli prijeći granicu bez nasilja.

Nakon kratkog odmora nastavili su hodati u manjim skupinama. Neki su već stigli u Jocotan u okrugu Chiquimula, 55 km od granice s Hondurasom, prenosi agencija France presse.

Neki su primili pomoć Crvenog križa i Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR).

Nakon prelaska 450 km po teritoriju Gvatemale, veliki dio karavane pokušat će ući u Meksiko na graničnom prijelazu Teun Uman, prema podacima migracijskih vlasti.

Izvanredno stanje

“Odlučio sam ići u Sjedinjene Države jer u domovini nema ničega, nema posla”, ispričao je Carlos Flores (20) iz Hondurasa, prenosi AFP.

Gospodarske teškoće brojnih stanovnika te male zemlje Središnje Amerike (9 milijuna ljudi), izloženih nasilju bandi i trgovaca drogom, dodatno se pogoršala nakon prolaska dva snažna uragana u studenom i pandemije koronavirusa.

“Nemamo ni posla ni hrane, pa samo odlučila otići u Sjedinjene Države”, objasnila je Dania Hinestrosa, (23) s kojom je bila jedna od kćeri, a troje djece je ostalo doma.

“Odlazimo slomljena srca. Ostavila sam obitelj, muža i troje djece”, rekla je Jessenia Ramirez (36) koja se nada da će im Joe Biden pružiti priliku u Sjedinjenim Državama.

Izvor : REUTERS/Yoseph Amaya

Migranti hodaju u kolonoma, s torbama na leđima i maskama na licima. Neki se penju na kamione da budu brži.

Puno migranata želi vjerovati da će predsjednik Joe Biden ublažiti migracijsku politiku Sjedinjenih Država, iako ih je Washington već upozorio na suprotno.

“Ne gubite vrijeme i novac i ne izlažite opasnosti vašu sigurnosti i zdravlje”, izjavio je u četvrtak privremeni šef američke granične službe Mark A. Morgan.

Predsjednik u odlasku Donald Trump je u petak proglasio izvanredno stanje na granici s Meksikom, a ta mjera je prvi puta donesena u veljači 2019.

“Moraju se poduzeti nove mjere zbog humanitarne situacije i kontrole imigracije, kao i priljeva droge i delinkvenata”, obznanila je Bijela kuća.

Izvor : REUTERS/Yoseph Amaya

Meksička vlada je upozorila da neće dopustiti ilegalni ulazak na svoj teritorij karavanama migranata. Oko 500 policajca je poslano na granicu s Gvatemalom.

Više od dvanaest migrantskih karavana krenulo je iz Hondurasa od listopada 2018., ali sve su naišle na tisuće graničara i američkih vojnika koje je na granicu s Meksikom poslao predsjednik Donald Trump.

Komentari

Vaš komentar