Nakon velikih protesta, Kubanci se suočavaju sa masovnim suđenjima

Svijet 29. jul. 202120:33
Podijeli:
Izvor: Izvor: REUTERS

Nakon najvećih protesta poslije revolucije Fidel Castra, 1959 godine, Kubanci se sada pripremaju da se suoče sa posljedicama koje će šokirati komunistički otok. Masovno suđenje onima koji su izašli na ulice da podrže proteste.

Suđenje sudionicima je počelo manje od tri sedmice nakon početka protesta. Kubanska vlada je odbila komentirati na broj uhapšenih osoba zbog protesta, koji su nastali nakon što se počela boriti sa sve većom nestašicom osnovnih namirnica i povećanjem broja osoba zaraženih korona virusom.

Prema grupi Cubalex, od početka protesta gotovo 700 Kubanaca je uhapšeno, i navode da je 157 pušteno.

Porodice od nekih sudionika u protestima govore kako je njihova rodbina uhapšena samo iz razloga što su bili na ulici dok su protesti trajali ili što su jednostavno snimali proteste.

Suočeni sa kritikom da hapšenje protestanata pokazuje nepoštovanje osnovnih ljudski prava , Kubanska vlada navodi da su neki protestanati uhapšeni radi napada na policiju ili uništavanje imovine.

“Imati drugačije mišljenje, uključujući političko, nije kriminal”, rekao je Ruben Remigio Ferro, predsjednik Vrhovnog narodnog suda Kube. Ali u praksi, vlada tretira sve pozive na promjenu komunističke vlasti kao prijetnju.
Kubanska vlada navodi da su protesti formirani od strane Sjedinjenih Američkih Država, kubanskog protivnika u Hladnom ratu.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Komentari

Vaš komentar