Netanyahu pokušava spriječiti formiranje nove izraelske vlade

Svijet 03. jun 202113:38
Podijeli:
Izvor: Benjamin Netanyahu (Abir SULTAN / POOL / AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bori se protiv sporazuma njegovih političkih protivnika - od ljevice do desnice - koji su formirali sporazum o širokoj koalicijskoj vladi kojom žele okončati njegovu dugogodišnju vladavinu.

“Svi zastupnici izabrani glasovima desnice moraju se protiviti ovoj opasnoj ljevičarskoj vladi”, napisao je na Twitteru Netanyahu, koji je već 12 godina premijer.

Prvi je to javni istup Netanyahua, čelnika desnog Likuda, protiv formiranja koalicije koju je u srijedu navečer obznanio centristički političar Yair Lapid, oko 35 minuta prije isteka roka za sastav vladajuće koalicije.

Po sporazumu će religijski nacionalist Naftali Bennett (49), bivši ministar obrane i milijunaš, biti premijer prve dvije godine, nakon čega će premijerski položaj preuzeti Lapid (57), bivši televizijski voditelj i ministar financija.

Nakon četvrtih izbora u dvije godine, koji su održani 23. ožujka, Likud i njegovi saveznici, kao ni protivnici, nisu osvojili većinu zastupnika.

Koaliciju koju predvodi Lapidova stranka Yesh Atid, čine i Bennettova stranka Yamina (Desno), centristički Plavo bijeli bivšeg ministra obrane Bennyja Gantza, lijeva stranka Meretz, Laburistička stranka, sekularno nacionalistička stranka Yisrael Beitenu bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana i Nova nada bivšeg ministra obrazovanja Gideona Saara, otpadnika od Likuda.

Podršku je dala i arapska islamistička stranka Raam.

Stranke imaju malo toga zajedničkog, izuzev želje za svrgavanjem Netanyahua, kojemu se sudi zbog korupcije.

Politički analitičari očekivali su da Netanyahu pokuša razbiti koaliciju, kapitaliziranjem na nezadovoljstvu članova Yamine zbog udruživanja s arapskim i lijevim zastupnicima.

Tamar Zandberg, zastupnica Meretza, priznala je da je bilo teško formirati koaliciju.

“Test za koaliciju… Treba biti potvrđen u Knessetu – to neće ići bez grubih prepreka i problema”, kazala je za Radio vojske u četvrtak.

Netanyahu ima 30 zastupnika od 120, gotovo dvostruko više od Lapidova Yesh Atida, te ga podržavaju najmanje tri manje religijske i nacionalističke stranke.

AFP piše, pozivajući se na svoj izvor uključen u pregovore o formiranju koalicije, da će nova vlada pokušati izbjegavati goruća ideološka pitanja, poput pitanja aneksije dijela Zapadne Obale ili potpunog napuštanja.

Bennett je rekao da bi stvaranje neovisne Palestine bilo samoubojstvo za Izrael. Aneksija dijelova Zapadne Obale dio je njegovog političkog programa.

Netanyahu pak ističe da koalicija Bennett-Lapid ugrožava sigurnost Izraela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar