Netanyahu spreman čak “rizikovati tenzije sa SAD-om kako bi spriječio Iran”

Svijet 01. jun 202116:471 komentar
Podijeli:
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da su spremni čak rizikovati i tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi spriječili Iran da posjeduje nuklearno oružje, javlja Anadolija.

Na ceremoniji održanoj povodom imenovanja Davida Barneaa za čelnika izraelske obavještajne službe Mossad, Netanyahu je kazao da je najveća egzistencijalna prijetnja s kojom se Izrael suočava mogućnost da Iran posjeduje nuklearno oružje.

Također je pozvao na nastavak tajnih operacija protiv Irana. Istakao je kako je i američkom predsjedniku Joeu Bidenu prenio svoj stav o iranskom nuklearnom programu.

Rekao sam to i Bidenu, koji mi je prijatelj 40 godina. Kazao sam mu: “Bio postignut sporazum ili ne, mi ćemo i dalje činiti sve što je u našoj moći kako bismo spriječili Iran da posjeduje nuklearno oružje”. Ako bi morali birati između tenzija s našim velikim prijateljem Sjedinjenim Američkim Državama i uklanjanja egzistencijalne prijetnje, a nadam se da se to neće dogoditi, bili bi na strani uklanjanja egzistencijalne prijetnje“, kazao je Netanyahu.

Premijer Izraela Netanyahu 24. maja je objavio da je za novog šefa obavještajne službe Mossad postavljen Barnea, 56-godišnji agent s 25 godina staža u strukturama Mossada.

Barnea je imao značajne operativne uloge i bio na čelu odjeljenja koje rukovodi agentima Mossada širom svijeta, prenijeli su izraelski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar