Nevjerovatne scene u Washingtonu, Kapitol “pod okupacijom” (FOTO)

Svijet 13. jan. 202116:284 komentara
Podijeli:
REUTERS/Joshua Roberts

Članovi Nacionalne garde raspoređeni su u i oko američkog Kapitola uoči današnjeg glasanja o ponovnom opozivu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Fotografije agencije Reuters iz unutrašnjosti zgrade prikazuju kako se pripadnici Nacionalne garde pripremaju za taj dan: jedni čiste oružje, dok drugi opušteno odmaraju na podu.

Inače, američka Nacionalna garda ovlaštena je da angažuje do 15.000 vojnika u Washingtonu radi podrške inauguraciji izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena, izjavio je direktor Biroa Nacionalne garde general Daniel Hokanson.

On je novinarima u Washingtonu rekao da se očekuje da će 10.000 vojnika biti u tom gradu do subote, 16. januara, i da će se NGB usredsrediti na podršku na polju sigurnosti, logistike i komunikacija.

Američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da su u Washingtonu i glavnim gradovima još 50 saveznih država SAD planirani oružani protesti pred Bidenovu inauguraciju,, javila je ranije agenicija ABC News.

Pozivajući se na list američke agencije za sprovođenje zakona, dopisnik ABC News objavio je na Twitteru da je “identifikovana oružana grupa” saopštila da planira da putuje u Washington u subotu, 16. januara, i da će podići ustanak ukoliko neko pokuša da smijeni odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Komentari

Vaš komentar