Njemačka: SPD, Zeleni i FDP dogovorili početak pregovora o koalicionoj vladi

Svijet 15. okt. 202116:17
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Socijaldemokratska partija (SPD), stranka Zelenih i Slobodna demokratska partija (FPD) postigli su dogovor o početku formalnih pregovora o formiranju nove koalicione vlade Njemačke.

Kandidat SPD-a za njemačkog kancelara Olaf Scholz rekao je novinarima u Berlinu da su te tri stranke postigle dogovor o planu i zaključile preliminarne razgovore.

“Zapravo smo uspjeli, dogovorili smo dokument za pregovore o koaliciji. Ovo sada može poslužiti kao osnova za donošenje konačnih stranačkih odluka”, kazao je Scholz.

Rekao je da će stranački lideri sada predstaviti rezultate svojim stranačkim organima i zatražiti odobrenje za početak formalnih pregovora o izgradnji koalicione vlade.

Socijaldemokrati su tijesno pobijedili na izborima koji su u Njemačkoj održani 26. septembra, ali im je nedostajala većina u parlamentu, dok su se Zeleni i liberali FDP-a pojavili kao ključni faktori za formiranje nove vlade.

Konzervativci CDU/CSU kancelarke Angele Merkel bili su druga najjača politička opcija na izborima i bio je to njihov najgori izborni rezultat od 1945. godine.

Nakon 16 godina na vlasti, kancelarka Merkel se sprema napustiti aktivnu politiku. Ona će ostati na svom mjestu sve dok se ne formira nova koaliciona vlada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar