Njemačkoj godišnje potrebno 400.000 migranata kao radna snaga

Svijet 24. avg. 202109:062 komentara
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Njemačkoj će biti potrebno oko 400.000 kvalifikovanih migranata godišnje kako bi nadoknadila nedostatak radne snage, saopšteno je iz njemačke Federalne agencije za zapošljavanje (BA).

“Ovdje se ne radi o apsolutnom azilu, već ciljanoj migraciji radi popunjavanja rupa na tržištu rada”, rekao je šef BA Detlef Scheele listu Süddeutsche Zeitung”.

On je rekao da će nedostatak kvalifikovane radne snage vladati svuda, od radnika za klima uređaje i njegovateljica do logistike i akademika.

On je odbacio moguće protivljenje i otpor prema migracija kao rješenje za pitanje radne snage.

“Možete ustati i reći – mi ne želimo migrante, ali to ne funkcioniše tako. Činjenica je da Njemačkoj nedostaje radna snaga”, rekao je Scheele.

Zbog demografskih kretanja broj potencijalnih radnika određene profesionalne dobi biće smanjen za oko 150.000 ove godine, rekao je on, dodajući da će narednih nekoliko godina situacija biti mnogo dramatičnija po tom pitanju.

“Njemačka bi, takođe, mogla da riješi problem kvalifikovanjem nekvalifikovanih radnika i ljudi koji su zbog tehničkih promjena izgubili posao, puštajući žene radnike na određeno ili honorarno da rade duže, ali iznad svega, dovođenjem migranata”, rekao je on.

Nedobrovoljni radnici na određeno su oni koji bi radije radili puno radno vrijeme, ali ne mogu da nađu takav posao.

Scheele je rekao da je nedostatak radne snage ključno pitanje kojim mora da se pozabavi nova vlada nakon saveznih izbora u Njemačkoj u septembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar