Nova: Omiljeno ljetovalište Srba postalo pakao u kojem turisti ginu

Svijet 04. jul 202219:33 > 19:431 komentar
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Dvije žene tragično su nastradale u Egiptu prethodnog vikenda. Njih je u popularnom ljetovalištu u Hurgadi napala bijela ajkula, nakon čega su pojedine plaže zatvorene. Hurgada već godinama predstavlja jednu od omiljenih ljetnjih lokacija srbijanskih turista, koji su se i sada našli u epicentru drame koja se odvijala.

Svijet je prvo šokirao snimak napada ajkule na ženu koja se kupala u Hurgadi. Kasnije se ispostavilo da je riječ o Elisabeth Sauer (68), penzionerki iz Austrije koja je sa mužem došla na godišnji odmor u Egipat.

Na pomenutom video snimku vidi se kako žena odjednom nestaje u vodi, a onda se oko nje pojavljuje crvena mrlja. Okupljeni turisti su svjedočili ovom prizoru sa plaže, ali su bili previše uplašeni da uđu u vodu.

Spasioci su naposljetku uspjeli da izvuku Elisabeth iz vode, nakon čega je prebačena u lokalnu bolnicu. Ubrzo je preminula od posljedica napada, a ljekari su saopštili da je vjerovatno riječ o srčanom udaru koji je doživjela zbog straha od ajkule.

Egipatske vlasti su nedugo potom ograničile pristup Crvenom moru.

Sljedećeg dana, većina turista se plašila da uđe u vodu. Međutim, bilo je onih koji su prebrodili strah, ali je tada stigla još jedna stravična vijest – dvije žene su ubijene u napadu ajkule u Hurgadi.

„Žene su napadnute dok su plivale“, navodi se u saopštenju ministarstva za zaštitu životne sredine.

Guverner Crvenomorske oblasti Amr Hanafi naredio je u petak zatvaranje svih plaža u ovoj oblasti na tri dana „pošto je ajkula napala austrijsku turistkinju“.

Tim stručnjaka radi na identifikovanju uzroka i okolnosti napada i razloga ovakvog ponašanja ajkule, naveli su iz pomenutog ministarstva.

Kakva je situacija u Hurgadi za portal Nova.rs opisao je srbijanski turista koji trenutno ljetuje u Egiptu.

“Šok sam doživio, niko ne smije u vodu”

“Ja sam tek jutros čuo. I to na kakav način. Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje. U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što prije vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio“, priča ovaj turista, koji nije želio da mu se otkriva identitet.

On je ispričao da mu je žena, kada se vratio do obale, ispričala da je ajkula napala ženu koja je preminula.

“Šok sam doživio. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali, ajkula… Vjerujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra”, kaže ovaj Srbin.

U Crvenom moru, inače, živi preko 40 različitih vrsta ajkula među kojima su najčešće grebenske, ali i crna i ajkula Longmanus.

Kako položaj peraja otkriva da li je ajkula spremna za napad

O opasnosti koja vlada u Hurgadi, u emisiji “Probudi se” na TV Nova S govorio je ronilac Hadži Radenko Čulić koji se i sam nalazi u Egiptu.

„Treba izbjegavati plivanje rano ili kasno, jer tada izlaze da se hrane, ali niko ne može da vam garantuje da će se desiti u podne. Zbog toga je bitno da ne plivate sami, da ne idete daleko od obale, ne pravi buka, roni uz minimalne pokrete, bez nepotrebnih zvukova, jer sve ovo kod ajkule izaziva nagon za hranjenje“, kaže Čulić.

Ali, ako do susreta dođe iskusni ronilac savjetuje da zauzmete uspravni položaj, i okrenete se ka ajkuli.

“Pažljivo pratite njene pokrete. Obratite pažnju na prsna peraja, ako su okrenuta ka dnu ajkula je nezainteresovana za vas, ako ih podigne, sprema napad. Morate ostati koncentrisani, udarite je po nosu, škrgama – to su njene bolne tačke i udaljit će se vjerovatno”, kaže Čulić.

Ističe i da nikako ne ulazite u more ako imate neku ranu na tijelu, također savetuje žene u ciklusu da ostanu na plaži kao i da ne urinirate u more.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar