Objavljen sudski dokument: Trump iznosio najstrože čuvane tajne iz Bijele kuće

Svijet 27. avg 202208:071 komentar
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Obavljen je sudski dokument kojim se opravdava pretraga imanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U dokumentu se navodi kako je u 15 kutija koje su u julu s Trumpovog imanja u Mar-a-Lagu predane Nacionalnom arhivu pronađena 184 povjerljiva dokumenta s različitim oznakama tajnosti.

Navodi se i kako je postojala osnovana sumnja da se na Trumpovom imanju u Floridi krije još tajnih dokumenata, kao i dokaza o opstrukciji.

Sudski dokumenti o kojima smo izvještavali javno su dostupni na internetskim stranicama Okružnog suda SAD-a na Floridi.

Redigiranu pisanu izjavu kojom se traži pretraga Trumpovog imanja i koja je dana pod prisegom možete u cijelosti pročitati na ovom linku.

A obrazloženje ministarstva pravosuđa za redakturu odnosno za zatamnjene dijelove dostupno je na ovom linku.

Dokumenti su, naravno, na engleskom jeziku.

Šta sve sadrže dokumenti koje je Trump iznio iz Bijele kuće?

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerojatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni tijela američke nacionalne sigurnosti.

Među dokumentima koji su ranije ove godine predani Nacionalnom arhivu agenti FBI-a pronašli su osjetljive zapise koji možda sadrže obavještajne podatke Središnje obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet.

Drugi su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obavještajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su također pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija i obavještajne podatke koji nisu namijenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Komentari

Vaš komentar