Olaf Scholz: Glasači pokazali da žele promjenu vlasti

Svijet 27. sep. 202100:11
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Wolfgang Rattay TPX IMAGES OF THE DAY

Olaf Scholz, kandidat za njemačkog kancelara ispred Socijaldemokratske partije (SPD), izjavio je da je zadovoljan rezultatima izbora i da ga njemački narod želi vidjeti kao novog kancelara.

Scholz je u obraćanju nakon objavljivanja prvih izlaznih anketa kazao da su ovi izbori “veliki uspjeh” za SPD.

“Zadovoljan sam što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali. Naši građani žele vidjeti Olafa Scholza kao kancelara”, rekao je.

Istakao je da su glasači ovim izbornim rezultatom jasno pokazali da žele promjenu vlasti.

Scholz je na kraju izrazio zahvalnost svim članovima SPD-a na velikoj podršci u posljednjih nekoliko sedmica te dodao da će čekati konačan rezultat izbora.

U Njemačkoj su danas održani parlamentarni izbori na kojima su glasači birali 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga. Birališta, otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, zatvorena su u 18 sati.

Prve izlazne ankete pokazuju tijesnu utrku između konzervativnog bloka CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke (SPD).

Prema izlaznim anketama njemačkog televizijskog kanala ​​​​​​​ARD, konzervativni CDU/CSU i socijaldemokrate osvojili su po 25 posto glasova.

Prema tome, blok CDU/CSU je osvojio 8 posto manje glasova u odnosu na izbore 2017. godine. SPD je osvojio 4,5 posto više glasova u odnosu na prethodne izbore.

Zeleni su osvojili 15 posto glasova, što je više za 6,1 posto u odnosu na izbore od prije četiri godine.

Prema izlaznim anketama, Slobodna demokratska stranka (FDP) i ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) osvojile su po 11 posto glasova. Dok je FDP dobio 0,3 posto više glasova u odnosu na prethodne izbore, AfD je osvojio 1,6 posto manje glasova.

Lijeva stranka je na ovim izborima osvojila pet posto glasova, što je manje za 4,2 posto u odnosu na prethodne izbore.

Prema prvim izlaznim anketama, raspodjela mjesta u Bundestagu je sljedeća: CDU/CSU 200, SPD 197, Zeleni 119, FDP 87, AfD 87 i Lijeva stranka 39.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 47 stranaka, a pravo glasa imalo je oko 60,4 miliona birača.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje će objaviti Izborna komisija očekuju se u ponedjeljak.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Na izborima 2017. godine CDU/CSU je osvojio 32,9 posto glasova, SPD 20,5 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) 12,6 posto, Slobodna demokratska stranka (FDP) 10,7 posto, Lijeva stranka 9,2 posto, a Zeleni 8,9 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar