Osmogodišnji dječak najmlađa osoba ikada optužena za bogohuljenje u Pakistanu

Svijet 09. avg 202113:19
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Ilustracija

Osmogodišnji hindus dječak koji je trenutno u policijskom pritvoru u istočnom Pakistanu zbog svoje sigurnosti je najmlađa osoba ikada optužena za bogohuljenje u zemlji i prijeti mu smrtna kazna, piše britanski Guardian.

Porodica ovog dječaka se trenutno krije, a mnogi hinduistički stanovnici u konzervativnom okrugu Rahim Yar Khan u Pandžabu pobjegli su iz svojih domova nakon što je grupa lokalnih muslimana napala hinduistički hram prošle sedmice jer je dječak pušten iz pritvora uz kauciju.

U subotu je 20 ljudi uhapšeno u vezi sa napadom na hram.

Dječak je optužen da je prošlog mjeseca namjerno mokrio na tepih u biblioteci jedne medrese gdje su se čuvale vjerske knjige. Optužbe za bogohuljenje mogu dovesti do smrtne kazne u Pakistanu.

Identitet dječaka i članova njegove porodice je poznat novinarima Guardiana ali list ne želi da ih objavi zbog njihove sigurnosti.

“On [dječak] nije ni svjestan takvih pitanja bogohuljenja i lažno je upleten u ova pitanja. Još uvijek ne razumije koji je njegov zločin i zašto je zadržan u zatvoru sedmicu dana,” rekao je jedan od članova dječakove porodice.

“Napustili smo svoje trgovine i poslove, cijela zajednica je uplašena i bojimo se reakcije. Ne želimo se vraćati na ovo područje. Ne vidimo da će se poduzeti bilo kakve konkretne i smislene mjere protiv krivaca ili radi zaštite manjina koje ovdje žive,” dodao je.

Ovakve optužbe protiv djeteta od osam godina su bez presedana, tvrde stručnjaci.

Zakoni o bogohuljenju su se često koristili protiv vjerskih manjina u Pakistanu. Iako u zemlji nisu izvršena pogubljenja od uvođenja smrtne kazne za bogohuljenje 1986. godine, osumnjičeni su često napadani, te ponekad i ubijani od strane lokalnih stanovništva, navodi Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar