Otkriće omikrona među jelenima zabrinjava zbog mogućih novih varijanti

Svijet 09. feb. 202211:41
Podijeli:
Izvor: Izvor: Unsplash

Otkriće varijante omikron među bjelorepim jelenima u New Yorku izaziva zabrinutost da bi ta vrsta, koja u Sjedinjenim Državama broji 30 milijuna jedinki, mogla postati domaćin novome soju koronavirusa, rekao je u utorak jedan od znanstvenika s Državnog sveučilišta u Pennsylvaniji.

Neki uzorci brisa nosa i krvi 131 jelena uhvaćenog na njujorškome Staten Islandu otkrili su da ih je gotovo 15 posto imalo antitijela na virus.

Nalazi upućuju na to da su životinje ranije inficirane koronavirusom te su sada podložne reinfekcijama novim varijantama, smatraju znanstvenici s Pennsylvania State Universityja.

“Cirkulacija virusa u životinjskoj populaciji uvijek povećava mogućnost njegova ‘povratka’ među ljude, no još je važnije da se tako stvara više mogućnosti da se virus razvije u nove varijante”, rekao je Suresh Kuchipudi, veterinarski klinički mikrobiolog.

“Pošto virus potpuno mutira on može zaobići zaštitu koju pruža aktualno cjepivo. Zbog toga bismo morali ponovno mijenjati sastav cjepiva”, rekao je Kuchipudi.

Prvi omikron među divljim životinjama

Ovo je prvi put da je omikron otkriven među divljim životinjama, a to saznanje je uslijedilo u trenutku kada porast broja zaraženih covidom-19, prouzročen omikron varijantom u Sjedinjenim Državama postupno jenjava u ljudskoj populaciji.

Premda nema dokaza po kojima životinje prenose virus na ljude, većina infekcija koronavirusom uočena je među vrstama koje su imale blizak kontakt s osobom oboljelom od covida-19, podaci su američkog ministarstva poljoprivrede.

U augustu je američka vlada izvijestila da je otkrila prve slučajeve zaraze covidom-19 u svijetu među divljim jelenima u Ohiju, proširivši popis životinja za koje je poznato da su bile pozitivne na ovu bolest.

Rezultati se temelje na uzorcima prikupljenim među jelenima mjesecima prije nego što se pojavila varijanta omikron, koja je zamijenila prethodno dominantnu delta varijantu među ljudima širom svijeta.

Ministarstvo poljoprivrede već je izvijestilo o pojavi covida-19 među životinjama, a to su, koliko je zasad poznato, psi, mačke, tigrovi, lavovi, snježni leopardi, vidre, gorile i kune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar