Patrijarh Kiril: Vojnici koji poginu u Ukrajini bit će očišćeni od svih grehova

Svijet 26. sep 202219:359 komentara
Patrijarh Kiril
Izvor: Oleg Varov/Russian Patriarchal Press Service/Handout via Reuters

Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u zemlji od Drugog svjetskog rata, poglavar Ruske pravoslavne crkve je rekao da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijehova.

Patrijarh Kiril ključan je Putinov saveznik i osoba koja podržava invaziju na Ukrajinu. I ranije je kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se priklone Kremlju.

„Mnogi umiru na bojnom polju. Crkva moli da ova bitka što prije prestane i da se što manje braće međusobno ubija u ovome bratoubilačkom ratu. Istovremeno, crkva shvaća da, ako neko vođen osjećajem dužnosti i potrebom da ispuni zakletvu ode kako bi obavio ono što od njega zahtjeva dužnost i ako osoba umre izvršavajući tu dužnost, tada su takvi ljudi nedvosmisleno počinili djelo jednako žrtvi. Žrtvovat će se za druge. Zato vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehove koje je osoba počinila“, kazao je ruski patrijarh Kiril (75) u svom prvom sedmičnom obraćanju vjernicima od naredbe o mobilizaciji.

Rusija tvrdi da je pozvala blizu 300.000 dodatnih vojnika da se bore u Ukrajini u sklopu mobilizacije koja je izazvala gnjev javnosti, rezultirala egzodusom vojno sposobnih muškaraca i podstakla proteste širom zemlje.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je razdor između ruskog ogranka pravoslavne crkve i ostalih krila pravoslavlja širom svijeta.

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, odmah je bio glasni protivnik rata i u nekoliko javnih obraćanja je kritikovao Kirilovo stav. Početkom septembra je kazao da Bog ne podržava rat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar