Pelosi: SAD ne može dopustiti Kini “novo normalno” oko Tajvana

Svijet 10. avg 202222:144 komentara
Podijeli:
Izvor: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AF

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u srijedu da Sjedinjene Američke Države ne mogu dopustiti Kini da normalizira novi nivo pritiska na Tajvan koji je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete otoku na koji Peking polaže pravo.

“Ono što smo vidjeli s Kinom jeste da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi”, rekla je Pelosi na konferenciji za novinare s još četiri člana Zastupničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju.

Kina je u srijedu saopćila da je “dovršila razne zadatke” oko Tajvana, ali da će nastaviti redovne ophodnje. To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana.

“Otišli smo tamo pohvaliti Tajvan. Otišli smo tamo pokazati naše prijateljstvo, reći da Kina ne može izolovati Tajvan”, rekla je Pelosi.

Nasmijala se kad su je upitali o najavi Kine da će poduzeti sankcije protiv nje i njene uže porodice.

“Koga briga? To mi je sporedno, nema nikakve važnosti”, poručila je Pelosi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar