Pelosi: Trump opasnost za našu naciju, on mora ići

Svijet 13. jan. 202119:40 > 20:051 komentar
Podijeli:
REUTERS/Erin Scott

Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se predsjednik SAD-a Donald Trump optužuje za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije nego što su oni nasilno upali u američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je za rezultat imalo i petero poginulih.

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno jučer, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se potpredsjednik Pence poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu. Pence je taj zahtjev odbio.

Pročitajte još

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi započela je dvosatnu raspravu o članku o opozivu protiv Donalda Trumpa.

Počela je svoj govor citirajući Abrahama Lincolna te je ustvrdila da Trump mora biti smijenjen jer predstavlja očitu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, prenosi Index.

“Mora ići. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo”, rekla je Pelosi.

On se zahvalila postrojbama Nacionalne garde koje danas čuvaju Kapitol od potencijalnih napada dok zastupnici glasaju o opozivu Donalda Trumpa.

Podsjećamo, ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa, koji provodi suđenje. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidovati. Demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu pa se očekuje da će prijedlog proći.

Komentari

Vaš komentar