Pet zapadnih zemalja osudilo rusku ulogu u Siriji i Ukrajini

Svijet 16. mar. 202207:17
Podijeli:
Izvor: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Francuska, Njemačka, Italija, Britanija i Sjedinjene Američke Države objavile su zajedničko saopćenje povodom 11. godišnjice sukoba u Siriji u kojem su osudile ulogu Rusije u toj zemlji i Ukrajini.

“Podudaranje ovogodišnje godišnjice s užasnom ruskom agresijom na Ukrajinu, koja predstavlja iznimno teško kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a, ističe brutalno i destruktivno ponašanje Rusije u oba sukoba”, stoji u saopćenju koje je proslijedilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

15. marta 2011. počele su mirne demonstracije protiv sirijske vlade Bašara al-Asada. Vladine snage ugušile su proteste koristeći prekomjernu silu što je dovelo do početka građanskog rata koji se nastavlja i danas.

Uprkos smanjenju nasilja nakon što je al-Asad uz rusko-iransku podršku od opozicije vratio dvije trećine zemlje, područja pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu Sirije i dalje su meta čestih zračnih napada i granatiranja.

Humanitarne organizacije koje djeluju unutar Sirije upozorile su da zemlji sada prijeti glad.

Else Kirk, iz njemačke humanitarne organizacije Welthungerhilfe, rekla je da će napeti američko-ruski odnosi od početka rata u Ukrajini utjecati na humanitarni koridor prema sjeverozapadu Sirije.

“Ovo će ograničiti sposobnost UN-ovih agencija za dostavu humanitarne pomoći preko granice u sjeverozapadnu Siriju, s katastrofalnim posljedicama po regiju koja izrazito ovisi o humanitarnoj pomoći”, rekla je.

UNICEF je upozorio da sirijska djeca i dalje trpe fizičke i psihičke ožiljke kao rezultat više od decenija dugog građanskog rata u zemlji, kao i traume uslijed raseljenja.

“Prošle godine je gotovo 900 djece u Siriji izgubilo život ili je povrijeđeno. Time je ukupan broj ubijene i povrijeđene djece od početka krize doša do blizu 13.000”, objavio je UNICEF.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar