Policija nemilice ubija mlade Iranke na ulicama. One i dalje marširaju

Svijet 27. sep 202218:402 komentara
Izvor: Foto: Twitter/Kylie Moore-Gilbert

Masovni protesti diljem Irana nisu prvi takvi, ali bi lako mogli postati najopasniji za režim koji je došao na vlast u Islamskoj revoluciji 1979.

Reuters i drugi zapadni mediji izvijestili su još u subotu da je u sukobima policije i prosvjednika ubijeno najmanje 50 ljudi, a broj se u međuvremenu zasigurno povećao.

Njih je, podsjetimo, izazvala više nego sumnjiva smrt 22-godišnje Mahse Amini. Njena obitelj i aktivisti uvjereni su da joj je policija nanijela ozljede glave od kojih se nedugo nakon toga srušila u policijskoj stanici u Teheranu, završila u komi i tri dan kasnije preminula u bolnici, navodno od srčanog udara.

Otac Amini rekao je za BBC da je policija objavila editiranu snimku nadzorne kamere te da ga je uvjeravala da kamere koje su policajci nosili na sebi nisu radile zbog istrošene baterije te da nisu mogli odvesti Mahsu u bolnicu ranije jer nisu mogli naći ključeve kola hitna pomoći. Osporio je i službeni medicinski izvještaj prema kojem je njegova kći imala zdravstvene probleme zbog kojih joj je pozlilo. Iranske vlasti i dalje poriču da je bila pretučena.

Komentari

Vaš komentar