Policija u Nigeriji vratila stotinu žrtava otmice njihovim obiteljima

Svijet 21. jul. 202114:07
Podijeli:
Izvor: AFP

Policija i vlasti osigurale su puštanje stotinu žrtava otmice - među kojima su bila i djeca te žene, mnoge od njih dojilje - otetih iz njihovih sela na sjeverozapadu Nigerije prije mjesec dana, i to bez otkupnine, izvijestila je tamošnja lokalna policija.

Nigerija se bori protiv porasta oružanih napada – pljački i otmica radi otkupnine – koji se uglavnom događaju na sjeverozapadu zemlje gdje se malobrojne i slabo raspoređene snage sigurnosti bore kako bi spriječile daljnji porast broja i napada naoružanih bandi.

Bez materijalne naknadne otmičarima

Oslobođene žrtve otmice zarobljene su 8. lipnja u selu Manawa u državi Zamfara, naveo je u srijedu glasnogovornik državne policije Mohammed Shehu u priopćenju za Reuters.

Shehu je također rekao da je oslobađanje žrtava otmice postignuto bez financijske ili materijalne naknadne otmičarima.

U priopćenju je navedeno i to da će žrtve otmice biti saslušane te će ih pregledati liječnici prije nego se vrate svojim obiteljima.

Dok se sjeverozapadna Nigerija već čitavo desetljeće nosi s nesigurnošću, što uključuje i napade islamističkih militanata i njihovih saveznika iz skupine Boko Haram, aktualni val otmica primarno je financijski motiviran.

Otmičari tražili ukupno oko 24,3 milijuna dolara

Prema podacima kompanije SBM Intelligence sa sjedištem u Lagosu, procjenjuje se da je u prvoj polovici 2021. godine diljem Nigerije oteta 2.371 osoba, za koju su otmičari tražili ukupno oko 24,3 milijuna dolara otkupnina. No, iz SBM-a navode da se ne može precizno procijeniti koliko je točno plaćeno otkupnina.

Većina žrtava otmice oteta je sjevernim nigerijskim državama, Zamfari, Kaduni i Nigeru. Preko 200 djece i mladih kao i deseci odraslih žrtava otmica još uvijek se nalaze u zatočeništvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar