Politico: Varhelyi favorizira Srbiju i ublažava kritike o vladavini prava

Svijet 05. okt 202111:24
Podijeli:
Izvor: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi nastoji ublažiti kritike u vezi s vladavinom prava u zemljama zapadnog Balkana i naročito favorizira Srbiju, objavio je u utorak portal Politico.

Politico u opsežnom članku u kojem se poziva na više neimenovanih dužnosnika europskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško optužuje mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije.

“Povjerenik Varhelyi nadgledao je kampanju umanjivanja zabrinutosti u vezi s vladavinom prava u državama kandidatkinjama za članstvo u EU. Iako bi mađarski diplomat trebao dati nepristrane procjene svih zemalja kandidatkinja, on prije svega zagovara kandidaturu jedne zemlje – Srbije, unatoč činjenici da Beograd nije napredovao po ključnim pitanjima, a u nekima je čak i nazadovao, prema tijelima za nadzor demokracije”, navodi Politico.

Varhelyi je odbio intervju u vezi s člankom u Politicu, ali je dostavio pisane odgovore na pitanja u kojima je branio svoj pristup.

Pristup povjerenika za susjedstvo i proširenje nije u skladu s pristupom mnogih članica EU-a i oštro se razlikuje od uputa predsjednice Komisije Ursule von der Leyen kada je imenovan 2019. godine, ali se njegovo stajalište podudara sa stajalištem jedne vlade, njegove vlastite, dodaje utjecajni portal.

Mađarski premijer Viktor Orban, bliski saveznik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, veliki je zagovornik brzog primanja Srbije u EU. Orban je u plaćenom oglasu objavljenom u srpnju u više država članica iznio svoje poglede na budućnost EU-a u sedam točaka, a jedna od njih je da Srbiju treba primiti u EU.

Varhelyi: Prioritet je ubrzati pregovore sa Srbijom

Varhelyi je osoblju u Općoj upravi za proširenje rekao da je prioritet ubrzati pregovore sa Srbijom, kaže se u elektronskoj poruci koju je u veljači napisao vršitelj dužnosti šefa Opće uprave za proširenje Maciej Popowski.

Upitno je hoće li napori Varhelyia poboljšati izglede Srbije ili bilo koje druge zemlje, jer države članice donose odluku o proširenju, a one su se teško složile čak i s blagom izjavom pripremljenom za samit EU-zapadni Balkan u Sloveniji, što govori da nema puno entuzijazma za skoro proširenje.

Veleposlanici država članica EU-a u ponedjeljak su postigli suglasnost da se u tekst izjave koja će biti objavljena u srijedu nakon samita EU-zapadni Balkan u Brdu kod Kranja uvrsti rečenica da EU “ponovno potvrđuje nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi” tih zemalja.

Činjenica da je trebalo pregovarati o pukom ponavljanju fraze o europskoj perspektivi, a koja se rutinski ponavlja od 2003. godine, dovoljno govori o raspoloženju u EU-u o daljnjem širenju.

Varhelyi “slijedi agendu svojih gospodara u Budimpešti”

Politico citira jednog neimenovanog diplomata koji je rekao da je Varhelyi, “Voldemort proširenja EU-a”.

Lord Voldemort je imaginarni lik iz serije romana o Harry Potteru, zli čarobnjak i najveći negativac u romanima.

U članku se navodi i izjava jednog dužnosnika Komisije da Varhelyi “podriva vjerodostojnost Komisije u očima partnera i država članica”.

“On slijedi agendu svojih gospodara u Budimpešti, prijateljski se ponaša prema autoritarnim vođama i uglavnom zanemaruje pitanja vezana za vladavinu prava”, rekao je jedan diplomat.

Politico navodi da su najbliži suradnici povjerenika Varhelyia, koje je osobno odabrao, pokušali izbrisati ili razvodniti kritike u službenim dokumentima o demokratskim nedostatcima u Srbiji.

Prema riječima dvojice dužnosnika Komisije, Varhelyijev kabinet nadogradio je procjenu Srbije kako bi dao pozitivniji pogled na pitanja vladavine prava u ovogodišnjem nacrtu izvješća o proširenju, u kojima Komisija ocjenjuje napredak zemalja kandidata i koji se trenutačno priprema.

Na pitanje kako odgovora na kritike da gura Srbiju unatoč izostanku napretka, Varherlyi je u pisanom odgovoru rekao da on zagovora proširenje za cijeli zapadni Balkan, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Otpor u drugim dijelovima Komisije

Varhelyievo guranje Srbije naišlo je na otpor u drugim dijelovima Komisije. Opća uprava za pravosuđe i zaštitu potrošača dala je negativno mišljenje na ovogodišnji nacrt izvješća o napretku.

Čak su i dužnosnici iz Opće uprave za proširenje pozivali svoje kolege u drugim Općim upravama da se suprotstave nacrtu koji je došao iz njihove Opće uprave.

Međutim, dužnosnici u drugim upravama ne mogu se boriti s Varhelyiem oko svakog pitanja koje se pojavi u dokumentu, rekao je jedan dužnosnik.

U članku se ističe da Varhelyi ima nepravedan pristup i prema Sjevernoj Makedoniji, jer Orbanova vlada podržava nacionalno-konzervativnu oporbu u toj zemlji.

Navodi se da je mađarska vlada dala azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Grueskom, koji je osuđen za korupciju.

Varhelyia se optužuje da nije pošteni posrednik između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koja blokira otvaranje pregovora sa Skopljem.

Njegov prijedlog da se razdvoje pitanje otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, tako da se otvore pregovori s Albanijom, a Sjevernu Makedoniju ostavi na čekanju također je izazvao zgražanje.

“To je bio apsolutno pogrešan i fatalan signal jer su obje zemlje ispunile sve kriterije za početak pregovora. Čemu takav nejednak tretman?”, rekao je Romeo Franz, njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu.

Varhelyi se optužuje i za pristran pristup prema Turskoj

U članku se Varhelyi optužuje i za pristran pristup prema Turskoj, navodeći da je njegov jedini cilj, kada je riječ o Ankari, “zadržati migrante izvan EU-a i izbjeći kritike turske politike prema civilnom društvu i medijima”.

Politico navodi da je imao uvid u nacrt izvješća o napretku Turske u kojem je Varhelyiev kabinet precrtao rečenicu u kojoj se kaže da je “povećana kampanje govora mržnje i kleveta vladinih dužnosnika i medija protiv LGBTI zajednice”.

Politico navodi da su neki viši dužnosnici Opće uprave za proširenje, nezadovoljni Varhelyiem, napustili svoja mjesta i da su drugi postali “demoralizirani”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar