Poruka Bidena uoči obilježavanja godišnjice 11. septembra

Svijet 11. sep 202107:39 > 08:13
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u petak na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. obljetnice terorističkih napada 11. rujna u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u video zapisu u Bijeloj kući (objavljenoj i na Twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

“Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga”, rekao je Biden, dodajući i da “jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar. Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju”.

Bijela kuća objavila je video uoči 20. obljetnice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući.

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije covid-19, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koji su ‘uzavreli’ diljem zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima-Amerikancima, Muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili Muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, te ‘brojke’ se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a .

U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar