Poslanici u Donjem domu britanskog parlamenta zabranjeno da dolazi sa bebom

Svijet 24. nov. 202116:34
Podijeli:
Izvor: HANDOUT / PRU / AFP

Poslanica u Donjem domu britanskog parlamenta Stella Creasy rekla je da bi "moralo da bude moguće da se usklade politika i roditeljstvo", pošto joj je rečeno da ne može da sjedi u parlamentu sa svojim tromjesečnim sinom.

Laburistkinja Creasy je obaviještena da je protiv pravila da se dovodi dijete na rasprave u Westminster Hall, pošto je to juče učinila.

Predsjednik Donjeg doma Lindsay Hoyle je tražio od komiteta poslanika da preispitaju to pravilo.

Creasy je rekla da joj je „drago što to čuje“, jer ovo pravilo znači da ne može da bude u skupštinskoj sali kako bi čula odluku.

Dodala je da je „ekstremno važno“ za roditelje da mogu u potpunosti da učestvuju u radu Donjeg doma parlamenta, zbog čega on ima jaslice.

„Pravila treba da se sagledavaju u kontekstu i da se povremeno mijenjaju“, kazala je ona kolegama poslanicima.

Pozvala je komitet Donjeg doma koji se bavi procedurama da „preispita ovo pitanje“.

Creasy je rekla za BBC da je redovno dovodila sina, koga doji, a prije njega i kćerku, na zasjedanja u parlamentu.

Ali, pošto se pojavila u utorak sa sinom u susjednoj Westminster sali, primila je e-mail od ličnog sekretara predsjednika odbora za protokol u kojem je pisalo da njeno ponašanje nije u skladu sa nedavno objavljenom pravilniku o „ponašanju i ljubaznosti“.

Zamjenik premijera Dominic Raab rekao je da ima „mnogo simpatija“ za poslanicu Creasy, kao i da političari moraju da osiguraju da „naša profesija postane dio modernog svijeta… tako da roditelji mogu da organizuju posao tako da sa porodicom provedu onoliko vremena koliko je potrebno“.

Portparol Borisa Johnsona kazao je da premijer želi da vidi „dalja poboljšanja“ ka tome da parlament bude prijateljsko mjesto za porodicu, ali da su sve promjene o pravilima na njegovom komitetu koji se time bavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar