Potvrđen prvi veliki uspjeh Rusa u tri sedmice

Svijet 28. jul 202208:08
Podijeli:
Izvor: Izvor: REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, potvrdio je da su ruske snage zauzele drugu najveću elektranu u Ukrajini. Uz to, rekao je da Rusi šalju "golema pojačanja" u tri južne regije kako bi se oduprli ukrajinskoj protuofenzivi.

Rusi su jučer, naime, objavili da su zauzeli elektranu Vuhlehirsku. Radi se o prvom većem uspjehu ruskih snaga u više od tri sedmice. Arestovič je potvrdio da je elektrana pala u ruske ruke, kazavši da se radi o “sićušnoj taktičkoj prednosti” za rusku stranu.

Rekao je i da Rusi šalju “golema pojačanja” na jug kako bi se obranili od ukrajinske protuofenzive. Rusi šalju trupe u Melitopolj, Zaporižje i Herson, dodao je.

Ukrajina je, podsjetimo, jasno dala do znanja da namjerava osloboditi cijelu regiju Herson, koju su Rusi osvojili na početku rata. Oleksij Danilov, glavni tajnik ukrajinskog Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, rekao je da Rusija šalje “maksimalan broj vojnika” u smjeru Hersona.

Arestovič je također rekao da je ukrajinska operacija oslobađanja Hersona “već počela” nakon jučerašnjeg udara na most Antoniviskij, koji se nalazi na ključnoj ruskoj opskrbnoj ruti prema Hersonu.

“Činimo sve kako bismo osigurali da okupatori više nemaju nikakvih logističkih ruta u našoj zemlji”, rekao je u sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Zelenski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar