Ruski roker: Otadžbina nije predsjednikovo dupe koje se mora ljubiti

Showbiz 19. maj 202217:26 > 17:28
Podijeli:
Izvor: Juri Ševčuk (OLGA MALTSEVA / AFP)

Lideru poznate ruske rok-grupe DDT Juriju Ševčuku prijeti novčana kazna zbog "diskreditacije ruske armije". Njega su sinoć nakon koncerta ispitivali pripadnici bezbjednosnih službi zbog riječi izgovorenoj publici.

„Otadžbina, prijatelji, to nije predsjednikovo dupe koje se mora lizati i ljubiti sve vrijeme. Domovina je ona siromašna baka koja sve vrijeme prodaje krompir na željezničkoj stanici. To je domovina“, rekao je Ševčuk publici tokom sinoćnjeg koncerta u ruskom gradu Ufa, u Republici Baškiriji, nakon kojeg su ga ispitivali pripadnici bezbjednosnih službi.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su u vezi sa „provokativnim izjavama rok muzičara Jurija Ševčuka tokom koncerta 18. maja u sportskom kompleksu Ufa Arena, službenici odjeljenja policije broj 7 ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova za Ufu sačinili protokol o administrativnom prekršaju“ i da su materijale uputili sudu na razmatranje.

Organizator koncerta Radmir Usaev je na Facebooku saopštio da su odmah nakon koncerta došli pripadnici službi bezbjednosti, iza kulisa odvojili Ševčuka od ostalih članova grupe i tokom sat vremena razgovarali sa njim o koncertu, kao i o njegovim pogledima na rat u Ukrajini i o domovini.

Usaev je kazao da su pripadnici službe bezbjednosti planirali da privedu muzičara, ali da su odustali, i napisali samo prijavu za prekršaj.

Poslije početka ruske agresije na Ukrajinu, ruski parlament je usvojio zakon kojim za diskreditovanje ruske armije prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad