Prema Louisiani se kreće najjači uragan od 1850.: “Evakuirajte se odmah”

Svijet 29. avg. 202110:13 > 12:59
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Marco Bello

Uragan Ida koji je danas ojačao i potencijalno može da izazove veliku štetu, približava se obalama američke savezne države Louisiane i Meksičkog zaliva.

Uragan ima propratne vjetrove jačine od 115 do 185 kilometara na sat, što ga svrstava u kategoriju 3 na Safir-Simpsonovoj skali, koja ima pet kategorija.

“Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu”, preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”.

“Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara”, poručio je guverner.

Ida se trenutno nalazi 170 kilometara jugoistočno od ušća reke Mississippi i 295 kilometara od grada Houma u Louisiani. Uragan se kreće prema sjeverozapadu brzinom od 24 kilometara na sat.

Meteorolozi su naveli da bi Ida prije dolaska na kopno mogla da ojača u uragan kategorije 4 sa propratnim vjetrovima od oko 200 kilometara na sat.

Louisianu je 2005. godine pogodio uragan Katrina i tada je stradalo 1.800 ljudi, dok je oko milion ostao bez krova nad glavom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar