Premijerka Finske: U narednim sedmicama donosimo odluku da li želimo u NATO

Svijet 13. apr 202213:23
Izvor: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP

Premijerka Finske je izjavila da očekuje se da će njena zemlja u roku od nekoliko sedmica odlučiti da li će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu, javlja CNN.

Ona je tokom posjete Stockholmu nakon bilateralnog sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson izjavila da bi bilo najbolje koordinirati sa Švedskom po ovom pitanju kako bi ove zemlje donijele slične sigurnosne odluke.

“Moramo imati pogled na budućnost i ovo vrijeme koristimo za analizu i izgradnju zajedničkih pogleda na budućnost kada je sigurnost u pitanju”, rekla je Marin.

“Neću davati nikakav raspored kada ćemo donositi naše odluke, ali mislim da će se to dogoditi prilično brzo. U roku od nekoliko sedmica, a ne u roku od nekoliko mjeseci”, izjavila je ona.

Finskom parlamentu je u srijedu priložena bijela knjiga o promjenama u sigurnosnom okruženju nacije nakon napada susjeda Rusije na Ukrajinu. Očekuje se da će izvještaj potpisati poslanici i objaviti ga u toku dana.

Andersson je rekla da Švedska još uvijek razmatra ovakvu odluku, te istakla da su zakazani izbori u njenoj zemlji za septembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar