Prevodilac koji je pomogao Bidenu tokom snježne oluje napustio Afganistan

Svijet 11. okt. 202122:13
Podijeli:
Izvor: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Afganistanski prevodilac koji je prije 13 godina pomogao u izvlačenju tadašnjeg američkog senatora Joe Bidena, čiji je helikopter prisilno sletio u afganistanske planine tokom snježne oluje, uspio je napustiti Afganistan.

Izvori bliski porodici prevodioca Amana Khalilija potvrdili su za CNN kako je organizacija Human First Coalition, uz pomoć State Departmenta, uspješno izvukla Afganistanca i njegovu porodicu iz Pakistana, gdje su prvobitno došli nakon napuštanja Afganistana.

Khalili je nedavno tražio pomoć pri izlasku iz zemlje, kao protuuslugu za pomoć koju je pružio Bidenu, današnjem predsjedniku Sjedinjenih Država, 2008. godine.

Iz Human Rights Coalition su kazali za CNN kako se zahvaljuju za kontinuiranu podršku premijera Pakistana Imran Khana pri evakuaciji, državnom sekretaru SAD Antony Blinkenu, kongresmenu Jeffu Fortenberryju, senatoru Chrisu Coonu, i drugim visokim zvaničnicima SAD.

Wall Street Journal je prvi prenio vijest.

Khalili je ljetos kazao kako je proces za specijalnu imigrantsku vizu “zapeo” u procceduri, ali da je imao povjerenje u predsjednika Bidena.

“Vjerujem mu,” kazao je CNN-ovom reporteru Andersonu Cooperu. “Vjerujem da može učiniti sve. On je predsjednik Sjedinjenih Država, on je čovjek od znanja.”

Visoki zvaničnik State Departmenta potvrdio je kako je Khalili uspješno napustio Afghanistan, a potom i Pakistan.

“Angažirali smo se na višem nivou kako bismo olakšali proceduru,” kazao je neimoenovani zvaničnik za CNN, dodavši kako su sretni što je Khalili na sigurnom. Također je potvrdio da je raniji zahtjev za Khalilijevu vizu odbijen, ali da će biti ubrzan proces njene obnove.

Nije otkrivena destinacija na koju su Khalili i njegova porodica otputovali.

Isti izvor je potvrdio kako je šefica osoblja u Bijeloj kući Suzy George usko surađivala sa grupama koje su organizirale charter letove za one koji napuštaju Afganistan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar