Proces pristupanja Finske i Švedske u NATO mogao bi biti brzo završen

Svijet 29. jun 202210:19
Podijeli:

U Madridu je počeo samit NATO-a na kojem je jedna od glavnih tema novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu sigurnosnu opasnost za Alijansu. Turska je popustila i podupire učlanjenje Finske i Švedske u NATO, objavilo je finsko predsjedništvo, a informaciju je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Nisu baš svi bili oduševljeni dogovorom. Naime, dogovoreno je da će Turska pored toga što će dobiti ukidanje veta koje su imale Finska i Švedska na izvoz naoružanja iz ovih zemalja prema Turskoj, da će pristati na “specijalni dogovor” kada su u pitanju izručenja određenih disidenata, tj., pripadnika Turske radničke partije (PKK).

Međutim, Stoltenberg je sinoć kazao da će sve biti urađeno prema propisima Evropske konvencije o ljudskim pravima i Evropske konvencije o izručenju, tako da bi tu moglo doći do određenih trzavica u narednom periodu.

Dogovor je otvorilo put za Finsku i Švedsku da krenu brže prema NATO savezu. Stoltenberg je jutros kazao da očekuje da će proces biti vrlo brzo završen. Kompletan proces bi mogao biti završen do godinu dana.

Ove dvije zemlje na ovom samitu učestvuju kao zemlje partneri, a u narednom periodu će biti kao pridružene članice.

Od predstavnika Bosne i Hercegovine, na samitu je prisutan ministar odbrane Sifet Podžić, koji će učestvovati na partnerskoj sesiji Samita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar