Pronađena olupina nestalog putničkog aviona u Rusiji

Svijet 06. jul 202114:21
Podijeli:
Izvor: MINISTRY / AFP

Olupina aviona AN-26 koji je jutros nestao u regiji Kamchatka, na krajnjem istoku Rusije, pronađene su u blizini aerodroma na koji je trebao sletjeti, saopštili su zvaničnici.

Nije bilo informacija o preživjelima, a olupine su otkrivene oko pet kilometara daleko od aerodroma u naselju Palana.

U početku se vjerovalo da je avion pao u more, pa su brodovi poslani u potragu, a raspoređena su dva helikoptera i spasilački avion, zajedno sa grupom spasilaca na zemlji.

U najnovijim izvještajima navodi se da se avion prepolovio i da je jedan dio pao u more, a drugi je završio na kopnu.

Prema izvorima iz Ministarstva za vanredne situacije, objavljeno je da su kontrolni tornjevi izgubili kontakt s putničkim avionom kompanije Kamchatka koji je letio iz Petropavlovsk-Kamshatkija u grad Palanu.

Iz kompanije su saopštili da je avion bio u dobrom stanju prije leta.

Preliminarni izvještaji su pokazali da avion nije reagovao na vrijeme na planiranu komunikacijsku sesiju, jer je veza izgubljena kada je bio udaljen oko 10 kilometara od aerodroma u naselju Palana.

Prema podacima nadležnog tužilaštva, u avionu je bilo šest članova posade i 23 putnika, većinom stanovnika Palane, uključujući načelnicu Palane Olgu Mokhirevu i nekoliko lokalnih zvaničnika.

Ruska Savezna saobraćajna agencija (Rosaviation) saopštila je da je avion letio u teškim vremenskim uslovima, što je moglo dovesti do nesreće, dok je kao drugi mogući uzrok navedena greška pilota.

Meteorolozi su potvrdili su da je na ruti aviona bilo oblaka na nadmorskoj visini od 300-600 metara, ali je vodoravna vidljivost i dalje bila dobra, a vjetar slab.

Nestali AN-26 korišten je od 1982. godine i trebao je biti povučen iz službe 30. avgusta 2021.

Ruski premijer Mihail Mishustin naredio je formiranje komisije za istragu incidenta, a pokrenut je i krivični postupak zbog mogućeg kršenja pravila bezbjednosti prevoza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar