Proširena potraga za žrtvama avionske nesreće u Indoneziji

Svijet 14. jan. 202111:19
Podijeli:
Izvor: Antara Foto/Sigid Kurniawan/ via REUTERS

Potraga za žrtvama i olupinom srušenog indonezijskog aviona proširena je u četvrtak dok ronioci nastavljaju potragu za snimačem glasa iz kokpita na morskom dnu.

Boeing 737-500 nestao je u subotu nekoliko minuta nakon polijetanja iz Jakarte sa 62 ljudi. Crna kutija koja sadrži podatke o letu pronađena je u utorak, a ekipe na terenu također su pronašle dijelove aviona i ljudske ostatke u Javanskom moru.

Zračna pretraga proširuje se na obalna područja Hiljade ostrva “jer morske struje mogu odnijeti ostatke aviona i žrtve”, rekao je Rasman, koordinator misije za traganje i spašavanje u Nacionalnoj agenciji za traganje i spašavanje.

U četvrtak je raspoređeno najmanje 268 ronilaca, gotovo dvostruko više nego ranije.

Broj spasilaca je povećan na 4.100, uz podršku 13 helikoptera, 55 brodova i 18 čamaca.

Do sada su ekipe pronašle 141 torbu s ljudskim ostacima koje su poslane na identifikaciju. Porodice su dostavljale uzorke DNK za identifikaciju žrtava. Do sada je identificirano šest žrtava.

Okky Bisma, 29-godišnjak, sahranjen je u četvrtak.

Rođaci i prijatelji nosili su njegov kovčeg na groblje u istočnoj Jakarti. Prisustvovale su desetine osoba, većinom s maskama i održavajući socijalnu distancu zbog pandemije.

Iz aviokompanije su rekli da su oba pilota koji su letjeli avionom bili iskusni i da su imali dobre sigurnosne dosjee.

Kapetan Afwan, počeo je karijeru kao pilot kompanije Hercules i imao nekoliko decenija iskustva. Kopilot Diego Mamahit bio je podjednako kvalifikovan.

Nurcahyo Utomo, istražitelj indonezijskog Nacionalnog komiteta za sigurnost transporta, rekao je da posada nije proglasila hitnu situaciju niti prijavila bilo kakve tehničke probleme prije nego što je avion pao u more.

Avion, starosti 26 godina, nastavio je komercijalne letove prošlog mjeseca nakon skoro devet mjeseci pauze zbog koronavirusa.

Putnički avion indonezijske kompanije Sriwijaya Air srušio se u subotu u more tokom leta na liniji iz Jakarte ka Pontianaku.

Avion se srušio u more između otoka Laki i Lancang, sjeverno od Jakarte, gdje su spasilačke ekipe pronašle olupine aviona, posmrtne ostatke i prtljag žrtava.

U avionu su se u trenutku nesreće nalazile 62 osobe, i to 12 članova posade i 50 putnika, među kojima i desetero djece.

Komentari

Vaš komentar