Protest podrške terorističkoj grupi PKK/YPG u švedskim gradovima

Svijet 21. maj. 202222:35
Podijeli:
Izvor: N1

Demonstranti koji podržavaju PKK/YPG okupili su se u subotu na demonstracijama u nekim švedskim gradovima uzvikujući slogane podrške terorističkoj grupi.

Pripadnici švedske policije stajali su po strani u Stokholmu, Geteborgu i Malmeu dok su simpatizeri PKK/YPG uzvikivali slogane podrške terorističkoj organizaciji.

Pristalice PKK/YPG nosile su transparente sa fotografijama čelnika terorista Abdullaha Ocalana, kao i zastave PKK/YPG-a.

Slični protesti pristalica PKK/YPG-a održani su u Švedskoj u brojnim prilikama u prošlosti i često su prerastali u nasilje protiv turskih zvaničnika i drugih Turaka.

Teroristička organizacija PKK/YPG/PYD ima svoj ured u švedskoj prijestolnici Stockholmu od 2016. godine, a prema izvorima, koji žele ostati anonimni, PKK također ostvaruje značajne prihode u Švedskoj kroz krađu, trgovinu oružjem, dilanje droge i reketiranje.

Vjeruje se da teroristička grupa ostvaruje prihode u okviru organizacija kao što su NCDK i “Kurdiska Rode Halvmanen”.

Švedska redovno šalje zvanične delegacije u područja u istočnoj Siriji koja je okupirala PKK/YPG radi razgovora s terorističkim vođama te održava redovne sastanke s terorističkom organizacijom.

Protesti koje organizira PKK/YPG također se redovno održavaju i u Finskoj.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da će Turska reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO, u momentima dok se visoki predstavnici dvije zemlje pripremaju da posjete Tursku radi razgovora narednih dana.

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar