Prva godišnjica razorne eksplozije u Bejrutu, obitelji žrtava traže pravdu

Svijet 04. avg 202107:18
Izvor: STR / AFP, Ilustracija

Libanon u srijedu obilježava prvu godišnjicu masovne eksplozije u bejrutskoj luci, a obitelji žrtava nastavljaju tražiti pravdu i pozivati na odgovornost.

Libanon je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6000, a raseljeno još 300.000.

Trgovine, banke i poduzeća u srijedu neće raditi, a vladine zgrade spustit će svoje zastave na pola koplja.

Obitelji žrtava planiraju marširati do luke, a ondje bi misa trebala započeti točno u vrijeme prošlogodišnje eksplozije, u 18:07 sati po lokalnom vremenu.

“Istina će izaći na vidjelo”

Obitelji su u ponedjeljak zaprijetile jačanjem prosvjeda jer sporo napreduje istraga uzroka eksplozije. Također pozivaju parlament da ukine imunitet zastupnicima i libanonskim sigurnosnim dužnosnicima koje optužuju za nemar.

Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno tko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijevog nitrata u skladište bejrutske luke.

“…Istina će izaći na vidjelo i svaki krivac će dobiti svoju kaznu”, rekao je libanonski predsjednik Michel Aoun u televizijskom obraćanju kasno u utorak.

Human Rights Watch (HRW) istaknuo je u izvješću u utorak da domaća istraga eksplozije nije zadovoljila međunarodne standarde.

HRW je pozvao Vijeće za ljudska prava UN-a da usvoji rezoluciju o osnivanju međunarodne i neovisne istražne misije masovne eksplozije u Bejrutu.

U međuvremenu se oglasio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Vratiti povjerenje naroda

“Godinu dana od eksplozije u luci Bejrut, raspon razaranja i dalje je poražavajući, a pozadina ove katastrofe ostaje nejasna”, priopćio je Maas.

Maas je upozorio da “još uvijek nema napretka ni u formiranju vlade ni provođenju hitno potrebnih reformi”.

Europska unija ponovno je pozvala libanonske vlasti da dostave rezultate tekuće istrage o uzrocima eksplozije.

“EU potiče libanonske političke vođe da iskoriste ovu priliku da vrate povjerenje libanonskog naroda, stave svoje razlike po strani i brzo formiraju vladu sa snažnim mandatom kako bi odgovorili na trenutačnu ekonomsku, financijsku i socijalnu krizu”, priopćio je šef diplomacije EU-a Josep Borell.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar