Prvomajski protesti širom svijeta: U Švedskoj intervenisala policija

Svijet 01. maj. 202119:21 > 19:22
Podijeli:
Izvor: Anadolija

U brojnim državama svijeta, održani su prigodni skupovi i protesti povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Protestovalo se u Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Turskoj, Švedskoj...

Na protestima održanim u švedskoj prijestolnici Stockholmu morala je intervenisati i policija. Protesti radnika i građana organizovani povodom 1. maja u jednom momentu su se pretvorili u protest protiv mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Iako je zbog pandemije COVID-19 dozvoljeno okupljanje do osam osoba, uz poštivanje mjere fizičke distance, na Trgu Norra Bantarget danas se okupilo nekoliko stotina građana koje je policija pokušala rastjerati.

Policija je tokom protesta privela ukupno pet osoba.
Filip Sjostrom, vođa neformalne grupe građana “Milanyum”, pozvao je švedske vlasti da ukinu sve mjere uvedene u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Od zatvaranja društva ima više štete nego koristi. Političari moraju razmišljati o tome kako se dugoročno nositi s pandemijom te kako sačuvati kompanije i ekonomiju”, kazao je Sjostrom.

U Švedskoj, državi sa oko 10 miliona stanovnika, broj zaraženih koronavirusom dostigao je 973.604, dok je od posljedica zaraze preminulo ukupno 14.086 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar