Putinu pošlo za rukom ono što nije Staljinu, NYT napustio Rusiju

Svijet 09. mar 202208:02 > 08:241 komentar
Podijeli:
Izvor: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

Slavni The New York Times prvi put u cijelome stoljeću neće imati novinare u Rusiji, čime su se pridružili onima koji su napustili tu zemlju. Ruske vlasti onemogućile su izvještavanje tako što su kriminalizirale nazivanje invazije na Ukrajinu ratom. Onima koji to učine prijeti do 15 godina zatvora.

Bivši šef moskovskog ureda NYT-a Neil MacFarquhar putem društvenih mreža poručio je kako je Rusija oduvijek “važna zemlja” i “važna priča”, ali je spomenuti zaokret “ubio dugogodišnju tradiciju”. NYT je u Rusiji imao novinare od 1921. godine, s tek kratkim prekidima zbog problema s vizom. “Vrlo tužan dan za NYT. Ni Staljin, ni Hladni rat, ništa nas nije istjeralo”, kazao je MacFarquhar.

MacFarquhar je također potvrdio kako Putin stvara najveći pritisak na medije otkako je na vlasti. “Radili smo s pravnim savjetnicima, sigurnosnim stručnjacima i našim timom iskusnih novinara kako bismo razumjeli potencijalne posljedice najnovijih odluka”, stoji u službenoj objavi NYT-a, prenosi Index.

Imali jedan od najkvalitetnijih ureda na svijetu

“Kako bismo zaštitili naše novinare, zasad ih selimo iz zemlje. Radujemo se njihovom što bržem povratku, a dotad ćemo pozorno pratiti situaciju”, objavili su.

MacFarquhar je na Twitteru objavio i kako su nakon raspada Sovjetskog Saveza brojni mediji smanjili broj zaposlenika ili potpuno ugasili redakcije na tom području, ali ne i NYT.

“S dvama dopisnicima, novinarima i prevoditeljima bio je to uvijek jedan od naših najkvalitetnijih ureda na svijetu”, objasnio je bivši šef moskovskog ureda NYT-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar