Raste broj zaraženih u Sjevernoj Koreji, ovo su njihove preporuke protiv korone

Svijet 20. maj. 202208:41
Podijeli:
Izvor: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Broj oboljelih od koronavirusa u Sjevernoj Koreji porastao je na gotovo dva miliona, a stručnjaci kažu da će u zemlji uslijediti katastrofa ako se ne osiguraju vakcine i lijekovi. U toj zemlji koronu nazivaju groznicom.

Tek prošle sedmice prijavili su prvi slučaj zaraze koronavirusom otkako traje pandemija u svijetu, a od tada je oboljelo gotovo dva miliona ljudi.

Korejci virus nazvali neprijateljem

Nakon prvih slučajeva zaraze propaganda u Sjevernoj Koreji virus prikazuje kao neprijatelja koji se može pobijediti izolacijom, karantinom i većom pažnjom. Državna novinska agencija KCNA izvijestila je o isporuci nespecificiranih lijekova koje nazivaju eliksirom života.

Te lijekove su navodne vojne medicinske jedinice dostavile apotekama. Kampanje javnog zdravstva pozvale su ljude na nošenje maski i socijalno distanciranje.

Početkom 2020. zemlja je zatvorila granice kako bi se pokušala izolirati od pandemije. Kim Jong-un i njegovi saradnici do sada su odbijali vanjsku medicinsku podršku. Državni mediji preporučili su tradicionalne tretmane za rješavanje “groznice”. Ovo su neki od njih, piše BBC.

Vrući napici

Za one koji nisu ozbiljno bolesni, novine vladajuće stranke Rodong Sinmun preporučile su lijekove, uključujući čaj od đumbira, orlove nokte i napitak od vrbe.

Topli napici mogu ublažiti neke simptome koronavirusa, kao što su grlobolja ili kašalj, te pomoći hidraciji kada pacijenti gube više tečnosti nego inače. Đumbir i list vrbe također ublažavaju upalu i smanjuju bol, ali oni nisu lijek za sam virus.

Slana voda

Državni mediji nedavno su intervjuisali par koji je preporučio ispiranje usta slanom vodom ujutro i navečer. Neke studije predlažu ispiranje usta i nosa slanom vodom u borbi protiv virusa koji uzrokuju prehladu. No, malo je dokaza da usporavaju širenje koronavirusa.

Vodica za ispiranje usta mogla bi ubiti virus u laboratoriji, pokazalo je istraživanje, ali nije uvjerljivo dokazano da pomaže ljudima. Korona se uglavnom hvata udisanjem sitnih kapljica u zraku kroz nos i usta pa ispiranje napada samo jednu tačku ulaska. A nakon što virus uđe, on se replicira i širi duboko u organe, gdje nikakvo ispiranje ne može pomoći.

Lijekovi protiv bolova i antibiotici

Državna televizija savjetovala je pacijentima da koriste lijekove protiv bolova kao što je ibuprofen, ali i amoksicilin i druge antibiotike.

Sjevernokorejski zdravstveni sistem postavljen je tako da nudi besplatnu medicinsku skrb od osnovnih usluga na nivou sela do specijaliziranog liječenja u državnim bolnicama (obično u urbanim centrima). Smatra se da zdravstveni sistem, koji je posebno slab izvan Pyongyanga, trpi nedostatak osoblja, lijekova i opreme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar