Reuters: Rusija pokreće plan za formalnu aneksiju okupiranih ukrajinskih regija

Svijet 20. sep 202217:141 komentar
Izvor: Proruske snage u Donjecku (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Dvije regije pod kontrolom Rusije u istočnoj Ukrajini najavile su planove za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji ove sedmice, te bi ovo glasanje, po riječima zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti Dimitrija Medvedeva, moglo zauvijek promijeniti geopolitički pejzaž u korist Moskve, javlja Reuters.

Taj potez, koji bi predstavljao ozbiljnu eskalaciju sukoba Moskve sa Zapadom, dolazi nakon što je Rusija pretrpjela preokret na bojnom polju na sjeveroistoku Ukrajine i dok Putin razmišlja o svojim sljedećim koracima u skoro sedam mjeseci dugom sukobu koji je izazvao najozbiljniji raskol između Istoka i Zapada od Kubanske raketne kriza 1962. godine.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LPR) koju podržava Rusija i susjedna Donjecka Narodna Republika (DPR) saopćile su da će planirani referendumi biti održani od 23. do 27. septembra, navodi Reuters.

U objavi na društvenim mrežama upućenoj Vladim Putinu, lider separatista DPR-a Denis Pušilin napisao je: “Molim vas da što prije, u slučaju pozitivne odluke na referendumu – u šta ne sumnjamo – smatrate da DPR postaje dio Rusije”.

Ruski zvaničnici su danas u južnoj regiji Herson, gdje moskovske snage kontroliraju oko 95 posto teritorije, rekli su da su također odlučili da održe referendum. Očekuje se da će proruske vlasti u dijelu ukrajinske regije Zaporožje slijediti njihov primjer.

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države rekli su da bi takvi referendumi predstavljali nezakonitu prevaru i jasno su stavili do znanja da oni i mnoge druge zemlje neće priznati rezultate.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik koji je trenutno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti, sugerirao je da bi ishod takvih glasova bio nepovratan i da bi Moskvi, koja ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu, dalo potpuno pravo da brani ono što bi pravno smatrala svojom teritorijom.

“Ulazak na rusku teritoriju je zločin koji vam omogućava da koristite sve snage samoodbrane. Zbog toga se ovih referenduma toliko plaše u Kijevu i na Zapadu”, napisao je Medvedev u postu na Telegramu. “Zbog toga se ovih referenduma toliko plaše u Kijevu i na Zapadu.”

Dodao je da ni jedan budući ruski lider ne bi mogao da osporava rezultate referendum.

Vjačeslav Volodin, predsjedavajući ruske Dume, donjeg doma parlamenta, rekao je da će njegov dom podržati da se dva regiona pridruže Rusiji ako za to glasaju.
Ovakav potez bi uslijedio osam godina nakon što je Rusija aneksirala Krim od Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar