Rusi: Kadirov predvodi operaciju “čišćenja” Mariupolja, Čečeni u bazi Azova

Svijet 28. mar 202213:32 > 13:363 komentara
Podijeli:
Izvor: Čečeni u Mariupolju (Telegram)

Jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike u potpunosti kontrolišu predgrađe Mariupolja, rekao je predstavnik Narodne milicije Eduard Basurin, javlja RIA Novosti.

“Situacija u Mariupolju je veoma komplikovana. Predgrađe Mariupolja je potpuno pod našom kontrolom, borbe se i dalje vode u centralnom dijelu“, precizirao je on.

Basurin je dodao da separatističke snage nastavljaju “čišćenje” i provjeravaju svaki kvadratni metar zbog “napuštenih mina”.

Mariupolj je sa blizu 450.000 stanovnika drugi po veličini grad u regionu, odmah poslije Donjecka. Nakon što su ga separatisti zauzeli 2014., u junu iste godine došao je ponovo pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

7. marta 2022. godine grad je opkoljen od separatističkih jednica, ruske vojske i Čečena. Mariupolju je posebno zloglasan grad kod Rusa jer se u njemu nalazi nacionalistički puk “Azov”, protiv čijih boraca su u Moskvi pokrenuti krivični postupci.

Izvor : Čečeni u Mariupolju (Telegram)

Moskovski mediji su objavili informaciju kako su ruski marinci i Čečeni zauzeli bazu “Azova”, a operaciju navodno lično predvodi čečenski lidr Ramzan Kadirov.

Međutim, ove informacije nisu potvrđene sa ukrajinske strane.

Već više od mjesec dana traje ruska agresija na suverenu Ukrajinu. Prema podacima UN-a, zbog rata u ovoj zemlji raseljeno je svako četvrto ukrajinsko dijete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar