Rusi novom oklopnom vozilu dali muslimansko ime

Svijet 01. jul 202216:01
Podijeli:
Izvor: Screenshot/RIA Novosti

U Rusiji je napravljeno oklopno vozilo "ahmad". Prilikom konstruisanja uzeti su u obzir "izazovi sa kojima se suočavaju vojno-industrijski kompleks i vojska" tokom agresije u Ukrajini, saopštio je Sputnjiku obavješten izvor.

“Novo oklopno vozilo napravljeno je s osvrtom na iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije. Na osnovu želja i preporuka vojnika sa fronta napravljeno je vozilo 6h6 koje je jednostavno za rukovanje i ekonomski pristupačno. Lider Čečenije Ramzan Kadirov još u aprilu je prvi pokazao interesovanje za vozilo. U znak poštovanja prema njegovom patriotizmu, odlučeno je da se pilot-serija oklopnih vozila nazove ‘ahmad'”, objašnjava njihov sagovornik.

Kako je precizirao, oklopnjaci “ahmad” su prvi put predstavljeni na Paradi pobjede u Groznom 9. maja. Očekuje se da će javna prezentacija vozila biti održana u avgustu tokom foruma “Armija 2022”.

Vozilo je projektovano u najkraćem mogućem roku, što je diktirano potrebom da se vozila što prije isporuče vojsci.

Glavni zadaci

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pretpostavlja da će glavni zadaci “ahmada” biti prebacivanje trupa na front i spašavanje života vojnicima u različitim opasnim situacijama.

“Glavna funkcija oklopnog vozila je prebacivanje trupa pod punom opremom u zonu borbenih dejstava. S obzirom na to da sada pokušavaju da gađaju naše kolone parčadnom i kasetnom municijom, uz takva oklopna vozila veća je vjerovatnoća da će vojnici preživjeti”, rekao je on za Sputnjik.

Analizirajući oblik oklopnog vozila, Leonkov pretpostavlja da je vozilo napravljeno na standardnoj šasiji vozila “ural”.

“Ahmad” ima oklopljen motor i kabinu. Visok ram šasije ukazuje na to da vozilo ima zaštitu od mina (pete ili šeste klase). Oklopljena karoserija trebalo bi da zaštiti posadu od streljačkog oružja kalibra 12,7 i 30 milimetara.

Leonkov ne isključuje mogućnost instaliranja borbenih modula poput mitraljeskih tačaka ili automatskih bacača granata na krovu “ahmada”. Međutim, kako dodaje, klasa vozila ne podrazumijeva da direktno učestvuje u borbenim dejstvima.

On je također skrenuo pažnju na to da je ovo vozilo jedan od prvih poznatih primjera dorade ruske vojne tehnike na osnovu iskustva stečenog tokom agresije u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar