Rusija poslala novo upozorenje NATO-u

Svijet 04. avg 202208:25
Izvor: Pixabay

Ruski diplomata poslao je novo upozorenje NATO savezu zbog mogućih posljedica ako dođe do direktne agresije protiv Rusije.

“Akcije Rusije u Ukrajini nemaju nikakve veze sa scenarijima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja i sve su tvrdnje o tome samo nagađanja”, rekao je u četvrtak ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin.

“Postoje mnoge optužbe oko stava Rusije i špekulacije o upotrebi nuklearnog oružja protiv Ukrajine. No, naša doktrina po tom pitanju je jasna: hipotetski, ne isključujemo nuklearni odgovor, ali samo u slučaju agresije oružjem masovnog uništenja ili upotrebe konvencionalnog oružja čime se u pitanje dovodi postojanje države. Naše akcije usmjerene na demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine nemaju nikakve veze s tim scenarijima”, kazao je ruski ambasador.

Podsjetio je da je samo jedna država doista i upotrijebila nuklearno oružje, a u pitanju je SAD. Istakao je da ta upotreba nije bila opravdana s vojnog gledišta već je “zapravo bila pokus nuklearnog oružja” u japanskim gradovima Hirošimi i Nagasakiju i na njihovim stanovnicima.

Istovremeno je upozorio da neprijateljsko širenje NATO saveza i kreiranje anti-ruskog uporišta u Ukrajini prelazi “ruske crvene linije” i “direktno narušava interese nacionalne sigurnosti Rusije”.

“Nakon što se Rusija usprotivila tom širenju, SAD i saveznici upali su u tešku hibridnu konfrontaciju s našom zemljom, opasno balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba”, istakao je Galuzin, a prenosi TASS.

Prema riječima ruskog diplomate, svaki oružani sukob između nuklearnih sila mora biti spriječen.

“To je ono na šta Rusija upozorava u vezi s mogućim posljedicama direktne agresije NATO-a na našu zemlju u kontekstu ukrajinske krize. Takav korak može pokrenuti jedan od dva vanredna scenarija opisana u našoj doktrini”, rekao je, dodavši da Rusija to ne želi.

“Ali ako zapadne zemlje odluče iskušati našu odlučnost, Rusija se neće povući. To nije jezik prijetnje, to je logika odvraćanja”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar