Rusija Evropi prijeti zatvaranjem plina: “Posljedice će biti katastrofalne”

Svijet 08. mar. 202209:14 > 10:585 komentara
Podijeli:
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva i zaprijetila zatvaranjem plinovoda Sjeverni tok 1.

“Sasvim je očito da će odbijanje kupnje ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište”, rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak.

“Nagli skok cijena mogao bi biti nepredvidljiv i dosegnuti 300 dolara za barel, pa i više”, rekao je, prenose ruske novinske agencije.

Moskva prijeti zatvaranjem Sjevernog toka 1

Kada je Moskva u veljači priznala neovisnost pobunjenih teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

“S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku plina putem plinovoda Sjeverni tok 1 kojim ruski plin stiže u Europu i koji je trenutačno pun 100 posto”, rekao je Novak.

“No zasad nismo donijeli takvu odluku (…) Premda nas europski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama”, istaknuo je.

Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na europsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora.

“Za to će trebati više godina i bit će skuplje za europske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija”, upozorio je.

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju oko ponoći po srednjoeuropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda od 147.50 dolara koji je dosegnula u srpnju 2008.

Podsjetimo, sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar