Rusija protjerala 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije

Svijet 18. maj. 202216:00 > 16:04
Podijeli:
Izvor: N1

Rusija je u srijedu objavila da protjeruje ukupno 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije kao odgovor na slične poteze tih zemalja, ističući štetu u odnosima s vodećim članicama EU od početka rata protiv Ukrajine.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da protjeruje 34 člana diplomatskog osoblja iz Francuske, 27 iz Španije i 24 iz Italije.

Tri evropske zemlje zajedno su izbacile više od 300 Rusa od početka invazije na Ukrajinu 24. februara. U više navrata su optužili ruske diplomate za špijunažu, što Moskva odbacuje.

Rusija je prošli mjesec već protjerala 45 poljskih i 40 njemačkih diplomata. Najavila je uzvratne mjere protiv Finske, Rumunjske, Danske, Švedske, Norveške i Japana, između ostalih.

Talijanski premijer Mario Draghi opisao je potez Moskve “neprijateljskim činom” i upozorio da se ne smiju prekinuti diplomatski kanali.

Pariz je u srijedu “oštro osudio” protjerivanje 34 francuskih diplomata i ocijenio da odluka Rusije “nema legitimnog temelja”.

“Ruska strana odluku predstavlja kao odgovor na odluke Francuske” iz travnja kada je “nekoliko desetaka ruskih agenata” protjerano pod sumnjom da su bili špijuni, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar