Rusija se povlači iz WHO-a i WTO-a

Svijet 18. maj. 202219:52
Podijeli:
Izvor: Vladimir Putin (Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS)

Vlada Rusije počela je proces jednostranog povlačenja iz više međunarodnih organizacija, uključujuću Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), izjavio je danas zamjenik predsjednik državne Dume Pjotr Tolstoj.

Ponovo ćemo razmotriti naše međunarodne obaveze i ugovore od kojih sada nemamo nikakvu korist, već samo direktnu štetu. Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je u Dumu spisak tih ugovora i mi ćemo ga analizirati i predložiti da se povučemo iz njih, rekao je Tolstoj, prenosi Politiko.

On nije naveo o kojim se sve ugovorima radi, ali je rekao da je naredni korak izlazak iz WTO i WHO, „koje su zanemarile sve obaveze prema Rusiji“.

Evropske članice WHO su 10. maja podržale rezoluciju kojom se ta organizacija Ujedinjenih nacija poziva da donese odluku o premještanju evropskog sjedišta Kancelarije za nezarazne bolesti iz Moskve i da privremeno suspenduje sve regionalne sastanke koji je trebalo da se održe u Rusiji.

Pomoćnik ruskog ministra zdravlja Andrej Plutnicki tada je izjavio da usvajanje takve rezolucije predstavlja grubo kršenje Statuta WHO-a.

Prijedlog o povlačenje iz WTO u Dumi je dat još u martu, nakon što je grupa zapadnih zemalja odlučila da Rusiji ukine trgovinske povlastice zbog invazije na Ukrajinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar