Ruski i kineski nuklearni bombarderi „ispratili“ Bidena iz Azije

Svijet 26. maj. 202210:54
Podijeli:
Izvor: Joe Biden (REUTERS/Tasos Katopodis)

Ruski i kineski strateški bombarderi, u okviru prve zajedničke vojne vježbe od početka ruske invazije na Ukrajinu, izveli su letove blizu Japana i Južne Koreje u demonstraciji sile s oštrom porukom administraciji predsjednika SAD Joe Bidena koji je završavao posetu regionu u nastojanju da učvrsti regionalne saveze nasuprot sve snažnijem partnerstvu Moskve i Pekinga, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

U zajedničkim patrolama ruski i kineski bombarderi su 24. maja letjeli blizu japanskih i južnokorejskih zona protivvazdušne odbrane u zajedljivom oproštaju od Bidena koji je završavao četvorodnevnu posjetu Aziji, ističe Reuters.

Patrole u okviru zajedničkih vojnih vježbi Kine i Rusije usljedile su nekoliko sati pošto je Biden razzljutio Peking rekavši da je spreman da vojno odgovori u slučaju kineskog napada na Tajvan, ali i dok je o reakcijama na rusku invaziju na Ukrajinu razgovarao sa liderima članica Kvada, bezbjednosne grupe u kojoj su Australija, Indija, Japan i SAD.

Bajdenova poseta Aziji bila je deo napora SAD da se suprotstave onome što Vašington naziva “prisilnim” ponašanjem Pekinga, ne samo prema Tajvanu za koji Kina tvrdi da je deo njene teritorije. Američki predsednik je obećao da će Vašington stati uz svoje saveznike i partnere u zalaganju za slobodan i otvoren indo-pacifički region.

Zajednička patrola je trajala 13 sati iznad japanskog i istočnokineskog mora i njoj su učestvovali ruski strateški bombarderi Tu-95 i kineski bombarderi Sian H-6, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok je kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je to dio godišnje vojne vežbe.

Rusija i Kina su izvele zajedničke vježbe s nuklearnim bombarderima iznad Japanskog mora 2019, 2020. i 2021. godine, ali su letovi 24. maja bili prvi put da se takav manevar dogodio dok je američki predjsednik u regionu, ukazuje FT.

Kineski analitičari su ranije naveli da je jedna od svrha zajedničkih patrola kineskih i ruskih bombardera upozorenje SAD da “ne izazivaju probleme” inicijativama kao što je Kvad koji je Kina kritikovala kao azijski NATO.

Komentari

Vaš komentar