Muhamed Šaćirbey za N1: Jasno da je u Bosni i Hercegovini novi “berlinski zid”

Svijet 12. feb 202109:04 > 12:452 komentara
Izvor: N1

Počelo je suđenje bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, a o tome kakav je trag ostavio na diplomatiji SAD-a razgovarali smo sa bivšim ministrom vanjskih poslova BiH i nekadašnjim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Muhamedom Šaćirbeyom.

Šaćirbey je rekao kako dio američke javnosti na Trumpa gleda kao na heroja, ali da ipak većina Amerikaca vidi njegov odlazak važnim za budućnost Amerike.

Jedan od problema je taj da oni koji stoje iza Trumpa gledaju na njega kao na heroja, ali većina nas vidi kao situaciju za budućnost Amerike. Nije Amerika imala nikada nekoga kao Trumpa na vrhu i ima namjeru da se vrati i kad gledate situaciju u Americi kao jednu demokraciju, ustavnu demokraciju, bojimo se da to nije isto što smo očekivali zadnjih stotinu godina, zapravo iza građanskog rata u Americi“, komentarisao je Šaćirbey.

Komentarisao je za N1 i šta očekuje od samog procesa protiv Trumpa.

Najveća nada onih koji predstavljaju optužbu protiv njega je da ga dikvalificiraju. Oni su očekivali da Američki senat njega osudi, da on više ne može da dođe više i na kakvu poziciju, ali jako je to teško očekivati, jer žalosno je da veliki broj rebulikanaca još se boji njega. To pokazuje da u Americi, kao u većini zemalja u svijetu, ljudi nisu toliko za demokraciju nego koliko su za neku politiku“, kazao je.

Na pitanje kako je cijela afera utjecala na američku diplomatiju rekao je da američka politika širi poruku oko svijeta, poruku koju smo čuli i u Sarajevu. “Biden na scenu dolazi i pokušat će se mijenjati ta politika, ali poruke iz Moskve, Pekinga, drugih zemalja i oni pokušavaju da smanje uticaj Amerike kao zemlje koja pokazuje kako demokracija može da uspije, kao koncept politike na svijetu“, rekao je.

Šaćirbey je rekao i da je Trump rušio koncept multilateratizma, a da je gurao da je “Amerika na prvom mjestu”, ali kako Šaćirbey ističe, on sumnja da je Trump znao šta to znači. “Njemu je ‘Amerika prvo’ zvučalo dobro, ali kad se radi o multilaterazimu, onda se mora govoriti i o saradnji na svjetskom nivou i naći način živjeti u miru. Kad se radi o Evropi i BiH, važno je da BiH bude u toj slici ne kao zemlja koja je izgubljena, koja ne zna svoje mjesto, već ona kao da želi da bude partner Americi, zapravo euroatlanskoj zajednici i to je falilo zadnjih 20 i nekoliko godina godina. BiH su ‘prodavali’ da bi sredili odnose sa Moskvom i sa drugim malim silama u Balkanu, ali sada je jasno da je u BiH novi ‘berlinski zid’ i BiH sigurno, ne samo da hoće bude na pravoj strani berlinskog zida, već hoće da se situacija sredi i da se zid sruši i da se završi program ujedinjenja Evrope. Dok BiH ostaje u ovom stanju, to ostaje problem – ne samo za Evropu nego i Ameriku. Bosna od mog vremena kad sam ja bio ministar vanjskih poslova, naš je vid bio jednostavan a to je da se Dejton samo može završiti uspješno, odnosno u onom momentu kad BiH uđe u euroatlanske integracije“, istakao je za N1.

Naveo je i da BiH treba da sebe predstavi kao partnera novoj američkoj administraciji i da će to doći. “U ovom momentu trebamo razumjeti da problem BiH nije u Banjaluci niti Beogradu; ti problemi se stvaraju u velikim silama, Kremlju, Pekingu, gdje hoće da igraju svoju igru na cijenu BiH“, poručio je Šaćirbey u Novom danu.

Kazao je i da “neko u BiH i okolini, u drugim velikim silama” pokuša da put BiH prema euroatlanskih integracijama zatvori, kao i da je BiH postala “lopta u igri velikih sila”.

Komentari

Vaš komentar